Region 12.01.2023.

Razotkrivena međunarodna mreža za onlajn prevare sa ulaganjima, jedan krak bio i u Srbiji

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici policije i pravosudni organi Bugarske, Kipra, Njemačke i Srbije, uz podršku Evropola i Evrodžasta, sproveli su združenu akciju protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umiješane u onlajn prevare u vezi sa ulaganjima.

“U okviru akcije, u srijedu je uhapšeno 14 osoba u Srbiji, dok 214 ispitanih lica očekuje krivično gonjenje. Pretraženo je 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dve na Kipru, tri u Njemačkoj i 214 u Srbiji), među kojima i četiri kol centra i 11 rezidencija u Srbiji”, ističe se u saopštenju i dodaje da je ukupno zaplijenjeno tri hardverska novčanika sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotovini, tri vozila i elektronska oprema.

“Osumnjičeni su koristili reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima su tajno upravljali kriminalci, a koji su nudili naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute”, precizirano je u saopštenju.

“Žrtve, uglavnom iz Njemačke, prvo bi uložile niske, trocifrene sume. Lažna povećanja cijena koja su dovela do navodno unosnog profita su ih zatim ubijedila da izvrše transfere većih iznosa”, ističe se u sapštenju.

Trenutno se procenjuje da je finansijska šteta njemačkih žrtava veća od dva miliona evra, a među oštećenima su i građani Švajcarske, Australije. Pretpostavlja se da će broj neprijavljenih slučajeva vjerovatno biti mnogo veći, odnosno da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona evra, navodi se u saopštenju Evropola, prenose Novosti.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih aktera koji djeluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta. Evropol je uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, navodi se u saopštenju te organizacije.

Evropol podržava istragu od juna 2022. godine, nakon inicijalnog zahtjeva Njemačke.

Tokom istrage Evropol je omogćio razmjenu informacija, pružio analitičku podršku i koordinirao operativne aktivnosti. U danu kada je sprovedena akcija, Evropol je poslao dva eksperta u Bugarsku i Srbiju kako bi u realnom vremenu provjeravali operativne informacije sa bazama podataka Evropola i obezbijedili tragove istražiteljima na terenu.

Takođe Evrodžast je tokom akcije bio domćin koordinacionog centra za lakšu razmjenu informacija i podršku saradnji između organa uključenih u operativne aktivnosti, saopštio je Evropol, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: prevara