Svijet 11.12.2022.

Razriješena dužnosti uhapšena predsjednica Evropskog parlamenta

ČITANJE: 2 minute

Potpredsjednica Evropskog parlamenta (EP), Eva Kaili, koja je uhapšena u Briselu u okviru operacije belgijskih vlasti o “kriminalnoj organizaciji, korupciji i pranju novca”, sada je i razriješena dužnosti.

Eva Kaili koja dolazi iz Grčke, kao rezultat operacije izbačena iz njene lokalne partije u Grčkoj, PASOK, suspendovana je iz političke grupacije u EP socijaldemokrata, a u nedelju je razriješena dužnosti zamjenice predsjednice EP.

Predsjednica parlamenta, Roberta Metsola, suspendovala je Kaili sa trenutnim dejstvom – ali nema ovlašćenje da je trajno ukloni sa najvišeg položaja.

U svjetlu tekućih pravosudnih istraga belgijskih vlasti, predsjednica Metsola je odlučila da odmah suspenduje sva ovlašćenja, dužnosti i zadatke koji su delegirani Evi Kaili u svojstvu potpredsjednice Evropskog parlamenta – rekao je portparol za Metsolu. Jedna od tih dužnosti bila je da zamjeni Metsolu po pitanjima Bliskog istoka.

Naime belgijska policija je u petak 9. decembra, pretresla 16 lokacija u Briselu i privela najmanje četiri osobe, među njima i supruga Eve Kaili i jednog bivšeg evropskog poslanika, prenosi Srpskainfo.

Prilikom akcije je konfiskovano skoro 600.000 evra gotovine, nekoliko mobilnih telefona i kompjuterska oprema.

U saopštenju belgijskog tužioca se navodi da “Istražitelji Federalne pravosudne policije nekoliko mjeseci sumnjaju da je jedna zalivska zemlja uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta”.

Belgijski mediji navode da se radi o Kataru, domaćinu ovogodišnjeg svjetskog prvenstva u fudbalu. Katar je ionako bio na meti kritika zbog prava radnika, naročito onih koji su radi a izgradnji stadijuma za prvenstvo, kao o o poziciji zajednice LGBT u zemlji.

Eva Kaili je u funkciji potpredsjednice EP bila nadležna za zemlje Zaliva.

Ona je prilikom nedavne posjete Kataru zemlju nazvala “liderom u pravima radnika”.

Prema navodima saopštenja belgijskog tužioca Katar je ciljao na zvaničnike “sa značajnim političkim i/ili strateškim položajem” u Evropskom parlamentu, slao im “znatne količine novca” i “važne poklone”.

Potvrdivši da EP stoji čvrsto protiv korupcije, predsjednica ove institucije Roberta Metsola je potvrdila spremnost da sarađuje sa svim relevantnim organima za sprovođenje zakona i sudskim organima.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP gdje su pripadali najmanje dvoje od četiri uhapšenih, obećali su da će sarađivati sa vlastima te su zatražili obustavu svih procedura u evropskom parlamentu koji se tiču zemalja Zaliva, poput vizne liberalizacije i planiranih posjeta.

Među privedenima su, prema navodima medija, i bivši evroposlanik, socijaldemokrata Pjer-Antonio Panceri, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (IGB) Luka Visentini, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta, prenosi Slobodna Evropa.

Iz službe za saradnju sa medijima Evropskog parlamenta nisu željeli da komentarišu racije zbog istrage koja je u toku. Rečeno je samo da ta služba u potpunosti sarađuje sa belgijskom policijom.

(Z.M)

Oznake: Eva Kaili