Magazin 04.05.2016.

Razvijen protivotrov koji djeluje protiv 18 vrsta zmija

ČITANJE: 1 minuta
zmije
Godišnje 94.000 ljudi umre od ujeda zmija širom svijeta, a najveći broj smrti zabilježen je u južnoj Aziji i podsaharskoj Africi.

Zato su istraživači sada uspjeli da razviju protivotrov koji je djelotvoran kod ujeda 18 različitih vrsta zmija. Glavna prepreka u spasavanju života širom svijeta je dostupnost protivotrova. Doskora, zlatni standard bio je davanje ciljanog protivotrova koji je djelotvoran protiv specifične vrste zmije.

Ali to znači da doktor mora da zna koja je od 600 različitih vrsta otrovnih zmija u pitanju, što značajno povećava cijenu skladištenja velikog broja drugačijih protivotrova. U Africi se najdjelotvornijim pokazao protivotrov osmišljen za borbu protiv ujeda nekoliko vrsta otrovnica i kobri sa kontinenta.

Međutim, izvještaji pokazuju da će zalihe ovog protivotrova nestati do juna. Glavni snabdjevač, francuska farmaceutska kompanija, zaustavila je proizvodnju jer je protivotrov neprofitabilan. Naučnici na Tajlandu su u tu svrhu napravili protivotrov koji je djelotvoran kod ujeda 18 različitih otrovnica koje žive u Aziji i Africi.

Tim ističe da je njihova verzija protivotrova pristupačna, što će joj omogućiti široku upotrebu u najteže pogođenim regionima.

(RTS)