RAZVOJ POSLOVNIH ZONA Od “Jelšingrada” očekuju milione i nova radna mjesta

U Poslovnu zonu Ramići je od njenog osnivanja uloženo više od 16 miliona KM i pojedini investitori su već započeli proizvodnju, a iste aspiracije Grad Banjaluka ima i za svoj idući projekat takve vrste kod “Jelšingrada”, koji bi trebao imati prve „stanare“ ove godine.

Grad je u aprilu 2012, na licitaciji, kupio imovinu preduzeća Unis-Valjaonica HVT, s ciljem da se na tom prostoru izgradi poslovna zona i zaposle novi radnici u proizvodnim djelatnostima.

Prema rasploživim informacijama, od 2016. je u novu infrastrukturu ove poslovne zone uloženo više od 3 miliona KM, od čega je više od 2 miliona KM došlo iz gradske kase, a 531.186 KM su donatorska sredstva.

Prodaja zemljišta

U Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje su rekli da je Grad u Ramićima ostvario 5,3 miliona KM prihoda po raznim osnovama, a među kojima je sigurno najunosniji dio stigao od prodaje zemljišta i objekata.

– Na tom prostoru trenutno se nalazi 15 investitora, koji su u različitim fazama kako izgradnje svojih privrednih objekata, tako i otpočinjanja proizvodnih procesa – kazali su u ovom Odjeljenju i naglasili da, prema posljednjim informacijama, njihova ukupna ulaganja u Ramićima iznose 13,5 miliona KM.

Nisu precizirali koliko radnih mjesta je otvoreno u ovoj poslovnoj zoni, ali nezvanične cifre govore da firme na tom prostoru zapošljavaju nekoliko stotina radnika.

Veliki interes

Iako je veći dio prostora u Ramićima već prodat, poručuju da ima još slobodnih kapaciteta u ovoj poslovnoj zoni, i to prije svega Velika proizvodna hala, koju investitori mogu kupiti. Takođe, do kraja 2019. potencijalnim investitorima biće ponuđena još jedna parcela površine od 7.844 metara kvadratnih.

– Planirano je da se nakon realizacije ovih lokacija nastavi proširivanje Poslovne zone “Ramići” s obzirom da postoji veliki interes budućih investitora da započnu svoje proizvodne porcese u poslovnoj zoni – naveli su u Odjeljenju.

Kada je u pitanju nova poslovna zona kod “Jelšingrada”, kazali su da je na zadnjoj Skupštini grada donesena oduka o prodaji prve lokacije površine od 19.485 metara kvadratnih, za koju kažu da vlada veliki interes.

– Početna vrijednost zemljišta iznosi 2,2 miliona KM, a prema planiranoj dinamici, prvi inestitor bi mogao ući u novu poslovnu zonu do kraja 2019. – rekli su u Odjeljenju.

Poslovna klima

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da Poslovna zona Ramići nije ispunila svoj cilj iz više razloga.

– Tamo je prije svega definisano da investitori moraju da kupe dosta veliki komad zemlje tako da oni koji imaju ambicije da nešto manje pokrenu od toga su odustali, jer je u pitanju prevelika površina, koja njima objektivno ne treba. Drugi problem je taj da je prije uspostavljanje te zone trebalo vidjeti šta je sa Poslovnom zonom “Incel”, koja je kao takva trebala biti mjesto koje će biti privlačno za investitore, a kao što vidimo – to nije ispunilo svoj cilj. Treći problem je naša poslovna klima, koja ima veze s političkim dešavanjima. Ona je do te mjere narušena da se mi kao zemlja smatramo prilično neozbiljnom, jer nakon 11 meseci nismo formirali vlast na nivou BiH. Kada se sve to uzme u obzir, bojim se da tu nema puno perspektive – naveo je on.

Ulaganja

Grad je u budžetu za 2019. planirao novčana sredstva za razvoj novih poslovnih zona na teritoriji Grada u iznosu od 720.000 KM. Od toga je planirao da se u postojeću Poslovnu zonu “Ramići” uloži oko 110.000 KM, dok su preostala novčana sredstva u iznosu od 610.000 KM planirana za novu poslovnu zonu kod “Jelšingrada”.

(Nezavisne)

RUSIJA: Klinička testiranja vakcine počinju u naredne dvije sedmice

Ruski naučnici planiraju da počnu klinička testiranja vakcine protiv virusa korona u naredne dvije sedmice, saopštio je danas ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško. Muraško je rekao da su odabrani volonteri koji će učestvovati u testiranju, prenosi TASS. Farmaceutske kompanije širom svijeta žure da razviju terapiju i vakcinu za virus koji je do sada odnio 364.000

NIKŠIĆ: Priveden vozač automobila koji se jutros sudario sa autobusom

Žena koja je upravljala automobilom koji se jutros sudario sa autobusom na putu Podgorica-Nikšić privedena je i biće saslušana u tužilaštvu, rekao je osnovni državni tužilac u Nikšiću Stevo Šekarić. Privedena je žena čiji su inicijali D.T. zbog sumnje da je izazvala teško krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. U sudaru autobusa i automobila “folksvagen

TUŽILAŠTVO BiH: Predložen pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića

Tužioci Tužilaštva BiH predložili su određivanje jednomjesečnog pritvora za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića. – Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilački tim Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

RADOJIČIĆ ODRŽAO SASTANAK SA STANARIMA: Riješiti infrastrukturu oko zgrada u Lazarevu

Gradonačelnik Igor Radojičić posjetio je stanare Ulice Despota Stefana Lazarevića, gdje je Grad nedavno asfaltirao pristupnu saobraćajnicu, zajedno sa pješačkim površinama. Osim pristupnih saobraćajnica i 42 parking mjesta, izgrađena je oborinska i dio fekalne kanalizacije, kao i nova rasvjeta, a sve u nastojanju da se riješi višegodišnji problem sa nedostajućom komunalnom infrastrukturom. Grad je izdvojio

ČAVIĆ: CIK BiH prema NDP-u vrši političku osvetu

Predsjednik NDP Dragan Čavić izjavio je da novoizabrani sastav Centralne izborne komisije CIK BiH, u kome su ljudi iz SDS i PDP, vrši političku osvetu prema NDP kojem je zbog navodnog nedozvoljenog finasiranja političkih stranaka izrečena nevjerovatna kazna od 87.000 KM.  Čavić je rekao da ta kazna nema nikakvog zakonskog osnova zbog čega je NDP

DVOSTRUKO UBISTVO U SREMSKIM KARLOVCIMA: Nakon porodične svađe ljekar ubio roditelje

U Sremskim Karlovcima danas se dogodilo dvostruko ubistvo, a oko 15 časova osumnjičeni je uhapšen, saznaje Tanjug. Muškarac star oko 50 godina, osumnjičen je da je ubio svoje roditelje, najprije oca Lj. K.sa kojim se posvađao, a potom i majku, G.K. koja se umiješala u svađu. Dvostruko ubistvo dogodilo se u naselju Doka, u Sremskim