Region 18.09.2021.

REAGOVALA I POLICIJA: U Zagrebu skup protiv COVID mjera

ČITANJE: 2 minute

Festival slobode 2.0 u organizaciji Inicijative Prava i slobode počeo je u subotu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje više stotina okupljenih po drugi put u mjesec dana želi izraziti svoje nezadovoljstvo epidemiološkim mjerama Stožera protiv širenja zaraze koronavirusom.

Prisutnima se obratio i Semir Osmanagić, osnivač arheološkog parka “Bosanska piramida sunca” u Visokom, piše N1.

Inicijativa Prava i slobode rekla je da će to biti “najveće javno okupljanje 2021. godine”.

Semir Osmanagić, koji se obrati preko video linka, prisutnima je poručio kako je “naše pravo da dišemo čisti zrak i sami određujemo što unosimo u svoje tijelo”.

“Nacistička Njemačka je usvojila više od 1.500 antižidovskih mjera i zakona, kojima se zabranjivalo kretanje Židovima, da putuju željeznicom, avionom, autobusima, da studiraju medicinu, da kupuju u trgovinama, da se bave sportom…”, rekao je Osmaganić.

“Mislili smo da nakon suđenja u Nuernergu ovakvih događanja u budućnosti više neće biti. Nažalost danas 85 godina kasnije, u svakom kutku planete, ove se mjere primjenjuju različitim intenzitetom”, rekao je Osmanagić, dodavši kako se “nikad u povijesti nije dogodilo da se tako krše ljudska prava na svih šest kontinenata”.

Skupu se kao govornik pridružio Andrija Klarić, koji je u vrijeme “lockdowna” otvorio teretanu uprkos zabrani.

“Naš stožer ste vi, narod. Naše mjere su bojkot covid-putovnica, protesti, građanski neposluh i suđenje svakom odgovornom jer nećemo im zaboraviti oteto vrijeme. Ovog puta korona-profiteri će odgovarati. Vjerujemo i mi u znanost, ali naša znanost govori istinu i zdravlje joj je ispred profita. Živimo u vremenu apsurda, uvjeravaju nas da lijek ne vrijedi ako ga nije uzeo naš susjed. Tko još u to vjeruje? Živimo u vrijeme velike pandemije, to je pandemija straha. Simptomi su diskriminacija i medicinski aparthejd. Ali mi imamo efikasno cjepivo, zove se smjena vlasti”, rekao je.

Reagovala i policija

Festival slobode 2.0, u organizaciji Inicijative Prava i slobode, u subotu poslijepodne na Trgu bana Jelačića protiče većinom mirno, a policija je do sada imala dva postupanja prema sudionicima skupa, saopšteno je u zagrebačkoj policiji.

Jedna od sudionica završila je u Manduševcu nakon čega su redari pozvali policiju. Njoj je pružena odgovarajuća ljekarska pomoć i prevezena je u Kliničku bolnicu Dubrava.

Drugo postupanje policija je imala prema muškarcu u zoni skupa zbog posjedovanja manje količine marihuane.

Osim ta dva slučaja, do sada nikakvih drugih postupanja nije bilo, kažu u PU zagrebačkoj.

(N.S)