Politika 29.03.2019.

REAGOVANJA: Političari i pravnici u RS osuđuju odluku Ustavnog suda BiH o 9. januaru

ČITANJE: 6 minuta

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Ustavni sud BiH svojom odlukom o osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, još jednom dokazao da se pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR.

“Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko povjerenje građana Republike Srpske u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo”, konstatovala je predsjednik Republike.

U saopštenju iz kabineta predsjednika Republike navodi se da je Cvijanovićeva naglasila da uz neospornu istorijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, za institucije Srpske je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu ubjedljivom većinom odlučili da će Dan Republike i ubuduće biti obilježavan tog dana kada je Republika Srpska, uostalom, i formirana.

“Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sjede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, govori o njenom opštem stanju”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da o okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudija, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava.

“U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i istorijskim faktima, obaveza institucija Republike Srpske jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja”, istakla je predsjednik Republike.

Ona je naglasila da je današnja odluka Ustavnog suda BiH dio orkestrirane aktivnosti usmjerene protiv Republike Srpske, koja se vodi na više terena – od osporavanja Dana Republike, raznih finansijskih blokada, tendencioznog presuđivanja za ratne zločine, pa do sprečavanja konstituisanja vlasti na nivou BiH, a sve s ciljem da većinska volja građana Republike Srpske ne bude ispoštovana, kako bi institucijama BiH upravljali bošnjački političari, u saradnji sa stranim faktorima.

Cvijanovićeva je poručila da se zajednička budućnost ne može graditi na negaciji i osporavanju.

Borenović: Slaviće se i dalje

Branislav Borenović, predsjednik PDP, komentarisao je odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je osporio Zakon o Danu Republike Srpske.

– Građani nastavljaju da slave dan nastanka Republike Srpske bez obzira na odluku Ustavnog suda, slaviće se i dalje – kazao je predsjednik PDP Branislav Borenović, prenosi N1.

– Ovakve odluke sigurno ne doprinose sveopštem pomirenju, građenju normalne budućnosti, samo nas odvlače i oduzimaju vrijeme koje je neophodno kako bi ova zemlja išla naprijed – poručio je.

SDS: Antiustavan je Ustavni sud BiH

Odluka Ustavnog suda BiH, kojom se osporava Zakon o Danu Republike Srpske i pravo naroda da 9. januar obilježava kao Dan Republike pokazuje da je taj sud u svojoj suštini antiustavan, jer negira konstitutivnost srpskog naroda, ruši temelje Ustava BiH i razgrađuje državnu zajednicu BiH, saopšteno je iz SDS-a.

“Ustavni sud BiH petvorio se u ustavotvorca i instituciju koja nasilno mijenja ustavni poredak, majorizujući volju, identitet i konstitutivnost srpskog naroda i Srpske”, ocjenili su u SDS-u.

Iz ove stranke pozivaju sve republičke institucije i političke partije da zaštite Ustav Republike Srpske, Dan Republike Srpske i osnovna demokratska prava Republike i njenih građana, te pitaju – kako bi se osjećali narodi razvijenih demokratija da im u Ustavnom sudu sjede stranci i, bez zakonskog osnova određuju, praznovanje važnih datuma.

SDS podsjeća da je pomenutom kvazisudu, osim sekularnog praznika 9. januara, bila sporna i muzička melodija himne “Bože pravde”, ali ne i 25. novembar i 1. mart.

Ustavni sud BiH utvrdio je da odredba Zakona o Danu Republike Srpske, kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.

Popović: Nenadležni za promjenu istorijskih činjenica

Pravni ekspert Vitomir Popović izjavio je Srni da nema osnova da Ustavni sud BiH mijenja istorijske činjenice kao što je Dan Republike Srpske, jer za to nije nadležan.

“Datum Republike Srpske je nastao prije formiranja Ustavnog suda BiH. Sigurno je da odluku Ustavnog suda BiH ne treba sprovesti u Republici Srpskoj”, rekao je Popović.

Ustavni sud BiH utvrdio je da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.

Petković: Nijedna odluka ne može da zabrani slavlje

Iznenađen sam i razočaran odlukom Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim zakon o Danu Republike Srpske. Bez obzira što smo u cjelosti do sada izgubili povjerenje u taj Ustavni sud, on i dalje pokazuje da se upušta u u ocjenu istorijskih činjenice, u prekrajanje istorije, da se više bavi politikom nego pravom, kaže za Srpskainfo potpredsjednik Narodne skupštine Srpske i advokat Milan Petković.

– Ubijeđen sam da će srpski narod nastaviti da slavi Dan Republike Srpske na način kako ga je slavio i do sada i da će 9. januar postojati sve dok postoji Republika Srpska. To nijedna odluka, ni jedan sud ne može da zabrani – poručuje Petković.

Na pitanje da li su nakon odluke suda moguće pravne posljedice po one koji će i dalje zvanično da proslavljaju 9. januar, Petković kaže da ne vidi način da neko može da zabrani tu proslavu.

– Ovdje nije zabranjena proslava, ovdje je samo proglašeno da je zakon o tom danu neustavan. Niko nije zabranio da se obilježava taj dan – objašnjava Petković.

Selak: Ne vidim način da to sprovedu

Član Glavnog odbora Socijalističke partije i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak ocijenio je sramnom današnju odluku Ustavnog suda kojom se osporava 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Selak smatra da Ustavni sud BiH nastavlja da donosi političke umjesto pravnih odluka, te da ne vidi način na koji Republika Srpska može da ispoštuje ovakvu i ovako donesenu odluku.

– Praznik 9. januar je Dan Republike i slaviće se i dalje, bez obzira na bilo kakve političke odluke domaćih ili stranih sudija. Radi se o potezu Ustavnog suda koji ima najmanje veze sa pravom, ali zato ima veze sa apetitima pojedinih političkih subjekata u BiH – navodi Selak.

Dodaje da to što bi pojedinci najviše voljeli da nema ni 9. januara ni Republike Srpske, ne znači da Ustavni sud treba da se stavlja u njihovu službu i da ovakvim potezima nanosi štetu i suživotu i napretku na ovim prostorima.

– Uprkos svemu, stvarno ne vidim način na koji bi mogla biti sprovedena ova odluka. Dan Republike nam niko ne može ni oduzet ini zabraniti, pa ni Ustavni sud. Jedino što mogu jeste da potpuno obesmisle sopstvenu ulogu u društvu, što su danas i uspjeli – kaže Selak.

(Srna, Srpskainfo)