Vijesti 22.03.2016.

Reakcija ELTA 1 HD na optužnicu Tužilaštva BiH

ČITANJE: 2 minute
elta tv
Protiv odgovornih osoba u Elta televiziji Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu, zbog objave intervjua sa Milanom Mandićem u kojem je pomenuti, po mišljenju Tužilaštva BiH,  širio nacionalnu mržnju.

Optužnicu razumijemo kao grub napad na slobodu medija i neprikosnoveno pravo novinara da prenosi informacije – što je temeljna funkcija i smisao novinarstva u društvu.

Elta TV želi da upozna javnost sa nekoliko činjenica u vezi sa slučajem Milana Mandića i Elta TV:

–          U brojnim nastupima u raznim medijima Milan Mandić je, kao predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije,  često kritikovao rad Tužilaštva BiH. Mandić ih je redovno pozivao da traže nestale i poginule, da moraju otkopavati grobnice i procesuirati slučajeve. Elta TV smatra da bi za to trebali da se zalažu svi iskreni i pošteni ljudi, bez obzira na naciju, kao i Tužilaštvo, da bi nakon više od dvadeset godina bila okončana potraga za nestalima i da se procesuiraju slučajevi ratnih zločina.

–          U konkretnom slučaju, nakon objave intervjua Milana Mandića, Elta TV nije dobila niti jedan prigovor, napomenu, kritiku, upit za demanti ili reakciju na izrečeni kritički stav. Javnost nije prepoznala tu emisiju i tu izjavu kao raspirivanje mržnje.

–          Regulatorna agencija za komunikacije BiH prati i sankcioniše svaki govor mržnje koji se pojavi u medijima. Konkretno u ovom slučaju RAK nije reagovao, što dokazuje da se ni ovlaštenom regulatoru elektronskih medija u  BiH niko nije žalio da je bilo šta sporno u navedenom intervjuu.

–          Elta TV će uvijek prva staviti svoj potpis na svaki dokument koji će iz medija u potpunosti izbaciti govor mržnje. Budite ubjeđeni da je Elta TV od svih televizija u BiH u najmanjoj mjeri dozvolila da to bude prisutno, što se može utvrditi iz svih naših autorskih emisija. Međutim, nijedan novinar nema moć da apsolutno sve ocjenjuje na najidealniji način, poštujući realne uslove u kojima rade novinari, a to je vječna borba sa rokovima, odnosno novinarskim rječnikom rečeno – “cajtnot”.

Elta TV se ne želi upuštati u procjene izrečenih riječi gospodina Mandića. Taj posao mora biti prepušten ekspertima na ocjenu i to nije naša uloga. Elta TV želi ovim saopštenjem samo ukazati na to, da u ovoj državi imamo veliki problem kad je riječ o ratnim zločinima i da energija i novac Tužilaštva trebaju da budu usmjereni upravo na takve slučajeve,  što navedeni intervju svakako nije.

Bez obzira na ishod ovog procesa Elta TV će i dalje zagovarati gore iznesene stavove, jer iskreno vjerujemo da su oni ispravni, a naš program gledaće oni koji jednako kao i mi vjeruju u navedene stavove.

(Banjaluka.net)