Vijesti 20.09.2016.

Reakcija nezaposlenih doktora na Konkurs UKC RS

ČITANJE: 2 minute

Neformalno udruženje nezaposlenih doktora medicine RS uputilo je pismo direktoru Univerzitetskog kliničkog centra RS dr Mirku Stanetiću zbog kako kažu nejdnakih šansi na konkursu za posao koji su završili medicinu po starom planu i programu čime traže da se konkurs ponovi.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani direktore UKC RS, dr Stanetiću,

Vašim konkursom (br: 01-11691-1/16, dana 15.09.2016.) za prijem u radni odnos četiri ljekara na UKC RS izazvali ste nezadovoljstvo našeg udruženja. Usudili bismo se reći i bijes.

Prema kriterijima koji su objavljeni u konkursu, slučajno ili namjerno, Vi ste eliminisali veliki dio ljekara, odnosno sve one koji su medicinu završili po starom planu i programu. Kako? Evo ovako npr.ako je ljekar bio student starog plana i programa i imao prosjek 10.0 i studirao je 10 godina, po vašim kriterijima ima 160 bodova. U drugom slučaju ako je ljekar studirao po bolonjskom procesu šest godina i imao prosjek 6.0 po istim kriterijima ima 190 bodova! Molimo Vas da nam ovo pojasnite jer se ovakav način bodovanja kosi sa logikom i zdravim razumom! Prednost treba da postoji za ljekare koji su studije završili sa visokim prosjekom i u roku, ali ovoliko drastična razlika nije ni moralna ni etična.

Zar ovakvim konkursima želite da nam poručite da smo svi mi koji smo studirali i uspjeli da završimo po starom planu i programu beteri, lijeni i neznalice i da nikada nećemo dobiti posao u našoj zemlji?!

Treba da znate da je prosjek godina studiranja na starom planu i programu bio između 9-10 godina, a prosječna ocjena 7-8. Kriteriji za zapošljavanje ne mogu i ne smiju da budu samo godine studiranja i prosjek ocjena, posebno kada je u bodovanju godina studiranja napravljena ovako drastična razlika. Na to smo kao udruženje ukazivali više puta.

Da li nam to indirektno, kroz ovakve konkurse, govorite da pakujemo kofere i krenemo ka granici?! Ako ovom zdravstvenom sistemu, ovoj državi, ne trebaju ljekari koji su završili studije po starom planu i programu molimo da se to javno već jednom kaže te da se ovaj cirkus završi. Ili možda želite da kažete da su i do sada svi naši doktori, specijalisti, pa i ministri imali jako visok prosjek i da su završavali studije u roku?!

Zahtijevamo da se konkurs ponovi sa realnim bodovanjem, da bismo svi imali podjednake šanse za posao.

(srpskacafe.com)