Politika 19.02.2021.

Reakcija poslanika NS RS na Inckov odgovor: Nedolazak u parlament Srpske ponižavanje Dejtonskog sporazuma

ČITANJE: 3 minute

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nema namjeru da podnosi izvještaj Narodnoj skupštini Republike Srpske o svom radu i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u prethodnom periodu, stoji u odgovoru OHR-a na pitanje “Glasa Srpske”, a povodom jednog od posljednjih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske da od visokog predstavnika zatraži da sačini i u roku od 90 dana ovoj instituciji dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji mirovnog sporazuma u BiH za period od 2009. do 2020. godine.

“Svi izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na veb stranicama Ujedinjenih nacija i OHR-a te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske”, naveli su u svom kratkom odgovoru iz ove međunarodne organizacije.

Potpredsjednik NSRS Milan Petković smatra da se na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, a pogotovo prema onim iz Srpske.

“Incko je mogao da dođe u Skupštinu Srpske i izvještaj usmeno podnese pred poslanicima, bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Vjerujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili”, istakao je Petković.

Srđan Mazalica iz SNSD-a kaže da se radi o bezobraznoj konstataciji.

“Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savjetu za implementaciju mira isto tako reka”, rekao je Mazalica.

Iz PDP-a su naveli da bi voljeli da je Incko došao u NSRS, da bi mu rekli sve ono što misle da treba da mu se kaže. Inckov odgovor je, prema njihovom mišljenju, očekivan i predstavlja potvrdu da je sve ovo bilo farsa SNSD-a.

“Oni su znali da Incko neće doći. SNSD je samo htio da odvuče pažnju od drugih važnih pitanja. Trebalo je da oni to obezbijede nekih ranijih godina, a ne da sada, kada on odlazi, od svega prave circus”, poručio je Igor Crnadak iz PDP-a.

Nedeljko Glamočak iz SDS-a kaže da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inckom. Kako je istakao, radi se o inatu koji je prisutan kod predsjednika SNSD-a i odlazećeg visokog predstavnika.

“Taj inat je doveo i do toga da Incko, nakon pet godina, zatraži povlačenje odlikovanja. Zbog svega toga se mogao i očekivati jedan ovakav odgovor iz OHR-a. Sve ovo je jedna igra”, smatra Glamočić.

Bahatost

Prema riječima politikologa Vojislava Savića ovakav način komunikacije od strane OHR-a pokazuje veliku dozu bahatosti, što je naročito tragično budući da je riječ o jednoj i vremenski i funkcionalno prevaziđenoj instituciji.

“U svakom slučaju bilo je očekivano da će ovako reagovati. Naš primarni zadatak je da u što skorijem roku ta anomalija u našem političkom sistemu bude uklonjena, da bi sva tri naroda u BiH mogla samostalno da pregovaraju”, rekao je Savić.

(N.S)