REAKCIJE: Dodik najavio da će RS ići svojim putem, u Sarajevu brane strance u Ustavnom sudu BiH

Nakon današnje odluke da će predstavnici Srba u zajedničkim institucijama prestati da učestvuju u odlučivanju i bojkotovati rad, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je predstavnici RS ostaju da rade u organima, ali se neće odlučivati.

“Okupićemo sve Srbe koji tamo rade. Dogovoreno je da to bude na nivou Parlamenta, Savjeta ministara. Neće se donositi nijedna odluka dok se ne riješi pitanje stranih sudija. Nastavljaju praksu koju je vršio Visoki predstavnik, najčešće se donose loše odluke za RS”, rekao je Dodik za N1.

On kaže da nigdje nema da je Ustavni sud ustavotvorac, te da mogu samo odlučiti da li je nešto u skladu sa Ustavnom ili ne.

“Veoma jasno u Ustavu se kaže da BiH pripada nadležnost koja je navedena ustavom. To nije imovina. Ne bi entitet provodili privatizaciju i upravljala javnim sektorom da je to bila odluka samog Dejtonskog sporazuma. Ovo je skrnavljenje, to je način na koji Ustavni sud želi ukinuti RS”, dodaje Dodik.

On je poručio da će RS ići svojim putem.

“RS će ići svojim putem, formirati svoje državne nezavisne organe i funkcionisati na teritoriji RS. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod. Dejton je već prekršen, mnogim odlukama Visokog predstavnika. Imate niz odluka Ustavnog suda koji su na zahtjev čak Alije Izetbegovića, tada se odredio Ustavni sud i rekao da je imovina određena Ustavnim sudom. Sada se odjednom ignoriše, a do sada se ignorisalo i nikom ništa”, rekao je Dodik za N1.

Rekao je da će srpski predstavnici biti u institucijama do momenta dok ne shvate da ne postoji mogućnost da se dogovore.

“Ovo pravna država? Ovo je pravno da ne kažem šta. Dejtonski sporazum je urušen mnogo puta ranije, sve odluke su bile na štetu RS. Obaveza je Amerikanaca da se ne miješaju, a to rade. Što se nas tiče, mi ćemo otići na NSRS nikad uvjereniji da radimo ozbiljan posao za naš narod i donijeti odluku kakvu smo najavili i to će se proširiti”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je kazao da je “dosta toga da se o pravima brine Američka ambasada”.

Dodik je izjavio da postoji mogućnost da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici poništi ranije date saglasnosti za prenošenje nadležnosti na nivo BiH u vezi sa vojskom, indirektnim oporezivanjem i Visokim sudskim i tužilačkim savjetom.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH nastavlja da se bavi antisrpskom praksom OHR-a.

Dodik je rekao da Republika Srpska neće dozvoliti da je degradira nikome, ni OHR-u, niti Ambasadi SAD u BiH.

On je ponovio da je BiH “nametnuta država za srpski narod”, u kojoj se Srbi ne osjećaju ni slobodno, ni komotno.

“Republika Srpska nikome nije ništa otela”, istakao je Dodik.

Našu slobodu, poručio je on, niko nam neće uskratiti ni BiH, ni OHR, ni američka Ambasada.

Dodik je odbacio insinuacije da se Ruska Federacija miješa u unutrašnje stvari BiH i da protežira Republiku Srpsku u odnosu na druge dijelove BiH.

On je potvrdio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njega i predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović pozvao na razgovor u Beograd, i rekao da je to još jedna dobra prilika da Vučića upozna o najnovijim pokušajima diskreditacije ustavno-pranog položaja Republike Srpske.

Dodik nije imao primjedbi na rad sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske, ali je podsjetio da će o njihovom statusu odlučivati Narodna skupština Republike Srpske.

Cvijanović: U kontinuitetu nam nanose štetu

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da su odluke Ustavnog suda BiH u kontinuitetu štetne po interese Republike Srpske jer se kose sa temeljnim ustavnim principima na kojima počiva dejtonska BiH.

Cvijanovićeva je naglasila da zabrinjava glasačka mašinerija u kojoj uporno učestvuju strane sudije i to samo po sebi ukazuje da BiH nema nikakav kredibilitet, a nažalost i sami građani su, generalno govoreći, izgubili povjerenje u pravosuđe.

“Zabrinjava i činjenica da odluke Ustavnog suda BiH u kontinuitetu doprinose pogoršanju ukupne političke atmosfere u BiH i produbljivanju nepovjerenja među narodima, jer umjesto da budu u funkciji zaštite ustavnosti one služe kreiranju sistema koji odudara od onog što su predvidjeli Dejtonski sporazum i Ustav BiH”, istakla je predsjednik Republike.

Ona je upozorila da je zabrinjavajuće i to što Ustavni sud BiH u zadnje vrijeme radi ono što su ranije radili visoki predstavnici, te da se ovome pribjeglo da bi se izbjegla kritika na račun OHR-a, a sve pod pretpostavkom da se odluke sudova moraju poštovati, pa da tu i nema mjesta kritici.

“Ja bih voljela da građani Republike Srpske i Federacije BiH žive u ambijentu u kojem vlada pravna sigurnost. Ali kakva je to pravna sigurnost ako o istim pitanjima sud za Brčko Distrikt kaže jedno, a za Republiku Srpsku drugo, ili ako u istom pitanju koje se odnosi na Republiku Srpsku jednom kaže jedno, a drugi put ne uzme u obzir ono što je rekao u nekoj prethodnoj odluci”, navela je Cvijanovićeva za Srnu.

Ona je naglasila da Ustavni sud BiH prilikom odlučivanja nije prihvatio iste principe kojima je riješeno pitanje raspolaganja imovine u Brčko Distriktu prema kojem je prihvaćen Zakon o javnoj svojini Brčko Distrikta i Distriktu je omogućeno da svojom imovinom upravlja i raspolaže u punom kapacitetu.

Takođe, navela je Cvijanovićeva, Ustavni sud BiH je u postupku odlučivanja bio kontradiktoran i nije vodio računa o postojanju odluke iz 2000. godine kojom je odbijen zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 58 stav 1, 59 stav 4 i 5, 60 i 68 tačka 6 Ustava Republike Srpske, a kojim je potvrđeno pravo Republike Srpske da reguliše svojinske odnose i zaštitu svih oblika svojine na svojoj teritoriji.

Predsjednik Republike je konstatovala da zabrinjava i nedosljednost ovog suda.

“Današnji sastanak bio je konstruktivan, i dva zaključka su donesena jednoglasno. Narodna skupština Republike Srpske je centralno i najpozvanije mjesto u kojem se treba štititi dejtonska pozicija Republike Srpske i braniti njene ustavne nadležnosti. Posebna sjednica Narodne skupštine biće održana u ponedjeljak.

Danas je odlučeno i da predstavnici iz Srpske neće učestvovovati u odlučivanju u institucijama BiH dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH, odnosno stranih sudija. Žalimo što se Ustavni sud BiH godinama percipira kao politički instrument u rukama bošnjačke politike poduprte visokim predstavnicima”, naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike je istakla da je građanima Srpske dosadilo da oni i Republika Srpska stalno moraju od nečeg da se brane u državi u kojoj bi trebalo da zajednički žive sa drugima.

“Institucijama Srpske je preko glave toga da rasipaju energiju na eksperimente umjesto da se, u partnerstvu sa drugima, radi na poboljšanju ekonomske i socijalne situacije. Godinama trpimo udare na identitet, obilježja, Dan Republike, a sada i na imovinu, vlasništvo i svojinu”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je prema Ustavu, Republika Srpska nadležna da uređuje svojinske odnose.

“Mi smo za to da se ova država uredi na način da bude po mjeri svima, i u tome smo partneri. Ako je BiH predviđena da bude samo mjesto u kojem ćemo jedni druge osporavati ili jedni drugima zagorčavati život, nisam sigurna da se to može uošpšte više tolerisati”, poručila je Cvijanovićeva.

Govoreći o reakcijama iz Federacije BiH od bošnjačkih političara, ona je rekla da su očekivane i ne treba bilo koga u Srpskoj da dotiču.

“Mi trebamo dati svoj doprinos u tome da pokušamo urediti stvari na način da budu prihvatljive za sve. Naša odgovornost je pred građanima i Ustavom, a ne da razmišljamo o njihovim reakcijama. Zato je važno da institucije Republike Srpske funkcionišu, a ne da se bavimo time hoće li ikada biti izabrana, recimo, nova Vlada FBiH ili hoće li ikada u ovom vijeku biti održani izbori u Mostaru ili hoće li ikada biti ukinuta strašna segregacija u obrazovnom sistemu FBiH koja se ogleda kroz koncept ‘dvije škole pod jednim krovom'”, naglasila je Cvijanovićeva.

SDS: Natjerali smo SNSD da reaguje

„Ova odluka Ustavnog suda BiH duboko zadire u interese Republike Srpske i svi smo bili mišljenja da se mora reagovati kako se imovina ne bi knjižila na BiH. Zaključili smo da je potrebno sopirati rad srpskih kadrova u institucijama BiH dok se ne usvoji novi Zakon o ustavnom sudu BiH koji neće imati strane sudije u svom sastavu“ – istakao je zam,jenik predsjednika Srpske demokratske stranke Rado Savić, nakon sastanka u Palati Republike.

„Stav SDS-a je da je Ustavni sud BiH instrument politike onih stranaka koje žele da oslabe i unište Republiku Srpsku i iz tog razloga naš prijedlog je bio da se u narednom periodu pokrene inicijativa za usvajanje novog zakona o Ustavnom sudu BiH“ – kazao je zamjenik predsjednika SDS.

Savić je rekao da je na sastanku zaključeno je da je potrebno da se održi sjednica Narodne skupštine RS koja će se očitovati o ovome pitanju.

„Odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištvu predstavlja zaoštravanje situacije a ovo je samo naša reakcija i mi moramo braniti interese Republike Srpske jer ako sada posustanemo pitanje je do koje granice će ići napadi na Republiku Srpsku i naš identitet“ – naglasio je Savić.

Savić je poručio da je ovo pogrešna bošnjačka politika prema Republici Srpskoj i ta politika neće pridonijeti boljem životu građana već će voditi do daljih političkih zaoštravanja.

Jučerašnjim glasnim otvaranjem pitanja ugrožavanja interesa Republike Srpske u javnosti, natjerali smo SNSD da reaguje i adekvatno odgovori na odluku Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu – saopštio je predsjednik SDS Mirko Šarović komentarišući današnju zajedničku reakciju političih faktora iz Srpske na odluku Ustavnog suda.

– Sve do juče, sve je prolazilo stihijski i svodilo se samo na izjavi osude. Zbog toga smo i na današnjem sastanku tražili da se, umjesto osuđivanja, jasnije i odlučnije reaguje i veoma je važno što se to konačno i desilo. Zatražili smo, takođe i to je prihvaćeno, održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS o ovom važnom pitanju, gdje ćemo takođe iznijeti naše inicijative u vezi sa donošenjem odluka koje zadiru u interes Republike Srpske – rekao je Šarović.

Ambasada SAD: Ustavni sud BiH je konačni autoritet

Povodom odluke Republike Srpske da ubuduće ne sarađuje u radu i odlučivanju zajedničkih institucija BiH, dok ne bude donesen novi zakon o Ustavnom sudu, u kojem ne bilo bilo stranaca, reagovala je američka Ambasada u Sarajevu pozivom, kako se navodi, svim stranama da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne obaveze.

Komentarišući tu odluku predstavnika Republike Srpske da će na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, iz Ambasade su kazali za Fenu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje, a šta ne propisuje.

“Tek treba čuti cjelovitu informaciju o čemu se raspravljalo na današnjem sastanku u Banjaluci. Poštovanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi”, naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson izjavio je danas da se bilo kakve promjene Ustava BiH moraju desiti konsenzusom i konstruktivnim, a ne opstruktivnim pristupom.

On je pozvao sve strane da poštuju odluke Ustavnog suda BiH i da vrše svoje ustavne obaveze.

“Nisam čuo detalje sa sastanka u Banjaluci, ali ću generalno reći da je u svim evropskim zemljama Ustavni sud taj koji određuje šta kaže i nalaže Ustav, a Ustavni sud u BiH je onaj koji tumači ono što Ustav kaže”, rekao je Nelson novinarima u Bijeljini, gdje danas boravi.

Na pitanje novinara Srne da li i u evropskim zemljama rade stranci u ustavnim sudovima, jer je to u BiH zamjerka zvanične Banjaluke, Nelson je izbjegao direktan odgovor i samo ponovio da bi to bila promjena Ustava.

“Promjena Ustava trebalo bi da se desi ustavnim procedurama, konsenzusom, na konstruktivan, a ne opstruktivan način”, ponovio je Nelson.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su najviši zvaničnici Srpske jednoglasno zaključili da predstavnici Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson izjavio je danas da nema izgovora za spor napredak u BiH.

“Ovo bi trebala biti dobra godina za novi Savjet ministara, da počne sprovoditi reforme neophodne da bi ova zemlja napredovala”, rekao je Nelson tokom boravka u Bijeljini.

On je rekao da je ključni razlog posjete Bijeljini njegovo prisustvo na sastanku koji organizuje EU, s premijerima i ministrima finansija, da se razgovara o akcionim planovima za provođenje neophodnih reformi koje su na dnevnom redu socio-ekonomskih reformi.

“Jasno je da građani BiH, posebno mladi, žele budućnost koja je u EU, ali, nažalost, mnogi od njih računaju da taj napredak ide presporo i onda donose odluku da je njihova budućnost u EU tako što će otići”, kaže Nelson.

SDA: Najave iz RS klasično siledžijstvo

Najava političkih predstavnika iz RS da neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političkog siledžijstva, saopštili su iz SDA u vezi sa zaključcima koji su doneseni na sastanku zvaničnika Republike Srpske.

“Pozivi iz RS da se strane sudije povuku iz Ustavnog suda BiH, prije nego što se okonča mandat OHR-a i PIC-a i sveobuhvatna implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavlja apsolutno neutemeljen zahtjev, i nema tih ucjena uz koje bi mogao proći”, saopšteno je iz SDA.

Navode da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i da bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja zapravo jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Pozvali su institucije međunarodne zajednice, kao i sve patriotske snage u BiH, da se suprotstave ovakvim jednostranim potezima iz RS koji “ugrožavaju političku i sveukupnu društvenu stabilnost u BiH”.

“Bilo kakva reforma Ustavnog suda znači reformu Dejtona i ona je moguća samo ukoliko sve strane u Bosni i Hercegovini naprave konsensuz, uz saglasnost međunarodne zajednice. Svaki drugi pokušaj promjene Dejtona, a naročito onaj koji se temelji na ultimatumima i ucjenama, unaprijed je osuđen na neuspjeh”, rečeno je iz SDA

Kako navode, strane sudije ne imenuje ni SDA ni Bošnjaci, već to u skladu sa članom 6. Aneksa IV Dejtonskog sporazuma čini predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

“Očigledno je problem stranaka iz RS sa stranim sudijama zapravo problem s evropskim principima i praksom Evropskog suda za ljudska prava, koju ove sudije implementiraju”, stoji u saopštenju SDA.

(Agencije)

Sin Aleksandra Vučića zaražen virusom korona

Danilo Vučić, sin predsjednika Srbije, zaražen je virusom korona, objavio je na svom Instagram nalogu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. – Kada je sve počelo, moj Danilo mi je rekao da predaja nije opcija. Moj prvenac zaražen je koronavirusom, a klinička slika mu je takva da je primljen u Infektivnu kliniku. Sine, pobedićeš ti to. Voli

Preminuo Boško Bursać, najbolji igrač i strijelac u istoriji Rijeke

Boško Bursać, najbolji strijelac u istoriji Rijeke, preminuo je u 75. godini u holandskom gradu Arnhemu, gdje je živio nakon završetka igračke karijere. Duže vrijeme borio se s upalom pluća. U Rijeku je stigao 1964. godine iz zrenjaninskog Proletera, te u 179 službenih utakmica postigao 90 golova. Prvo je igrao za mladi tim, a onda

U četvrtak počinje isplata penzija

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da isplata redovnog mjesečnog primanja za mart 2020. godine počinje 09. aprila 2020. godine. U uslovima vanrednog stanja, zbog sprečavanja širenja virusa korona, isplata korisnicima starijim od 65 godina, koji penziju primaju putem tekućeg računa, vršiće se uz jednokratnu

KORONA SMANJILA PLAĆANJE RAČUNA Komunalna preduzeća imaju problem sa naplatom usluga

Naplata usluga preduzeća koja obezbjeđuju vitalne potrebe za funkcionisanje grada, isporuku toplotne energije, vode za piće, te odvoz smeća u pojedinim slučajevima je opala i do 40 odsto u odnosu na isti period lani.  Kako su potvrdili u banjalučkim komunalnim preduzećima, na tu situaciju je uticalo nekoliko faktora, koji su nastali zbog aktuelne epidemiloške situacije

MINISTRI SE POSVAĐALI I NAPUSTILI SASTANAK Da li će korona razbiti EU? 

Budućnost EU je u opasnosti ako se ne dođe do zajedničkog finansijskog odgovora u borbi protiv koronavirusa, upozorili su danas španski zvaničnici, nakon što evropski ministri finansija nisu uspjeli da se dogovore o izdavanju zajedničke obveznice. Portparolka španske vlade izjavila je da će Evropljani početi da gube povjerenje u EU ako zemlje članice ne budi

Može li vaš brak preživjeti virus korona?

Čak i oni koji imaju sretan i stabilan brak, mogu doći u problem tokom samoizolacije zbog toga što su sve vrijeme usmjereni na svog partnera. Većina je osuđena da u malom prostoru boravi sa svojim supružnikom, s kojim treba uskladiti poslovni i privatni život 24 sata, sedam dana u sedmici, što može biti recept za

EU produžava zabranu putovanja do sredine maja

Evropska unija trebalo bi da produži do sredine maja ograničenja na putovanja, saopštila je danas Evropska komisija povodom vanrednih mjerama koje za cilj imaju da ograniče širenje virusa korona. Unija je sredinom marta odlučila da zatvori spoljne granice za sva putovanja koja nisu nužna na mjesec dana, uglavnom u nastojanju da spriječi da 27 država