Politika 08.05.2022.

REAKCIJE: “Džaferović bi trebalo da bude u zatvoru, a ne u Predsjedništvu BiH”

ČITANJE: 5 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik objavio je na Twitteru da BiH destabilizuju muslimani pomognuti s nekoliko zapadnih ambasada, komentarišući izjave Šefika Džaferovića za nizozemske medije.

“Sve drugo je plod fantazije Šefika Džaferovića, koji se ničim izazvan našao u temama iz visoke politike, ne znajući ništa drugo nego da se ulaguje zapadnom dijelu međunarodne zajednice. Prije toga bi, npr., mogao da odgovori koliko mudžahedina je lično kontrolisao u građanskom ratu u BiH i koliko zločina su napravili, a onda da ostavi svijetu da prosudi kako je moguće da je neko s takvom biografijom uopšte na slobodi”, napisao je Dodik.

Dodaje da to što je u Predsjedništvu BiH dokaz je nenormalnosti u kojoj egzistira BiH.

Đokić: Džaferović pripada ekstremnoj grupi koja prijeti miru

Predsjednik SP Petar Đokić ocijenio je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović “nije ništa više od čuvara stolice u Predsjedništvu BiH”, ali i da pripada onoj grupi koja ekstremno djeluje i prijeti miru svojim ponašanjem.

Đokić je negirao Džaferovićevu izjavu da se može porediti situacija u Ukrajini sa situacijom u BiH od prije 30 godina i istakao da je svjestan da tom bošnjačkom političaru trenutno odgovara da pravi takva poređenja.

– Sada hoće da kažu da je Srbija ovdje bila prisutna u ratu, a to nije tačno. Ovdje su na početku rata bili prisutni samo vojnici Јugoslovenske narodne armije, koji su sticajem okolnosti većim dijelom bili iz Srbije i Crne Gore u to vrijeme, ali ih je bilo i iz bošnjačkog i hrvatskog naroda koji su pred april i maj izlazili iz te vojske – rekao je Đokić novinarima u Doboju.

On kaže da ЈNA nije mogla da bude agresor jer je ona na ovom području sa kompletnom infrastrukturom bila 50 godina prije početka rata, a da su muslimani i Hrvati svojim izborom izašli iz nje.

– I zato je nedopustivo da čuvar stolice – Džaferović poredi situaciju ovdje sa Ukrajinom – izjavio je Đokić i konstatovao da se Džaferović i stavlja u ulogu da nekada nešto “saopštava u ime onih koji su ga tu doveli”.

Đokić je podsjetio da su se svojevremeno devedesetih godina prošlog vijeka muslimani i Hrvati odlučili za put secesije umjesto zajedničkog dijaloga.

On je ocijenio da je za BiH najbolje da se u vezi sa rusko-ukrajinskim sukobom drži po strani.

– Da ne budemo navijači, ali da istovremeno pokažemo razumijevanje za to da velike sile, a nije to prvi put, djeluju i bore se za svoje interese – naveo je Đokić.

Đokić je izrazio žaljenje što je riječ o skukobu dva pravoslavna naroda iako se radi o formalno dvije države, ali i nadu da će se sukob ubrzo okončati.

– Mi ovdje imamo drugu vrstu problema i treba da ih rješavamo na drugačiji način nego što to danas rješavaju Rusija i Ukrajina. Da li će biti dovoljno razuma da mi to rješavamo neće zavisti samo od Srba, već i od Bošnjaka i Hrvata – izjavio je Đokić.

On je rekao da se nada da će se i u ovakvoj BiH profilisati umjereni ljudi, poput socijalista, koji će biti spremni da razgovorom dolaze do rješenja koja će ljudima omogućiti mir i normalan život.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je za holandski list “Volkskrant” da su, kako je rekao, prizori iz Ukrajine identični onima koji su dolazili iz BiH prije tri decenije”, kao i da je pridruživanje BiH EU geopolitička neminovnost, s obzirom na “napore Rusije da destabilizuje zemlju”.

Novaković Bursać: Nastavak laži Džaferovića o ruskim prijetnjama po mir u BiH

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je Srni da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u razgovoru za holandske medije nastavio niz bizarnih laži i konstrukcija o nepostojećim ruskim prijetnjama po mir u BiH.

Bursaćeva je istakla da se tako nešto ne bi smjelo dogoditi dobronamjernom i ozbiljnom političaru i nekome ko je, ipak, izabrani član Predsjedništva BiH.

Ona je naglasila da ovakve izjave kvalitetno oslikavaju kako njegov karakter, tako i politike koju predstavlja, a kojoj je laž postala uobičajeno sredstvo.

– Cilj ovakvih konstrukcija i manipulacija koje sinhronizovano plasiraju svi bošnjačko-muslimanski predstavnici, uključujući i oba bošnjačka člana Predsjedništva BiH, jeste da se na velikom talasu rusofobije koji trenutno vlada u Zapadnoj Evropi ušićari poneki politički poen u svrhu remodelacije odnosa u BiH po ideji muslimansko-bošnjačke strane i skretanja pažnje sa suštinskih unutrašnjih problema – naglasila je Bursaćeva.

Ovakvi intervjui, navela je Bursaćeva, prilika su da se njihovo poimanje BiH do kraja razgoliti, jer u jednoj rečenici navodi da BiH treba sama da odlučuje o spoljnoj politici, da bi već u sljedećoj plasirao svoj, odnosno stav SDA o tome.

Prema njenim riječima, sve ovo potvrđuje da su predstavnici Republike Srpske potpuno u pravu kada se bore protiv uzurpacije ovlaštenja i nadležnosti od bošačko-muslimanskih predstavnika koja je zbog krize na istoku Evrope dobila novi zamah.

– Sve što u osnovi ima laž, ne može ni da poluči dobar i koristan rezultat, pa tako ni ovakvi manevri koje trenutno koriste Džaferović i slični – poručila je Bursaćeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je za holandski list “Volkskrant” da su, kako je rekao, prizori iz Ukrajine identični onima koji su dolazili iz BiH prije tri decenije”, kao i da je pridruživanje BiH EU geopolitička neminovnost, s obzirom na “napore Rusije da destabilizuje zemlju”.

(E.M)