Vijesti 11.07.2020.

REAKCIJE: Građani BiH nezadovoljni zbog stalnih promjena uslova za prelazak granice sa Hrvatskom

ČITANJE: 3 minute

Odluka Hrvatske da ponovo zaoštri uslove za ulazak državljana BiH izazvala je brojne nedoumice, o čemu svjedoče i današnja iskustva građana koji su se svjedočili o tome na FB stranici banjaluka.net.

Naši čitaoci su uglavnom nezadovoljni zbog konfuzije koju izazivaju stalne promjene uslova pod kojim je moguće otići na godišnji odmor na Hrvatsko primorje tokom epidemije korona virusa.

Između ostalog, oni ukazuju na duple standarde Hrvatske prema građanima BiH, zavisno od nacionalne pripadnosti.

“Jutros smo muž i ja krenuli i, naravno, vratili smo se, jer su tražili test ili da idemo u izolaciju. Na bosanskoj granici pitam čovjeka šta se to dešava. On mi kaže: Gospođo, zaštićeni su kao bijeli medvjedi, mogu da rade šta hoće! Moj kolega Hrvat sa bosanskim pasošom može da uđe u HR, a ja Bošnjak iz Tuzle i vi Srbi iz Banjaluke ne možemo”, piše jedna čitateljka.

Naravno, takve okolnosti su neiscrpan povod za cinična zapažanja.

“Ko ima putovnicu, njemu ne treba test, jer se sa putovnicom ne možeš zaraziti koronom, samo ako imas pasoš BiH ili Srbije možeš imati koronu. Mislim, nema logike, Hrvati iz Bosne mogu preći granicu, a Srbi i muslimani ne mogu”, glasi jedna od konstatacija.

Čitaoci ukazuju i na nekorektnost koja se ogleda u činjenici da nije moguće da normalno uđu u zemlju u kojoj su uplatili ljetovanje.

“Moju kćerku vratili jutros, mada ima uplaćeno ljetovanje i najavila se za ulazak ranije. Hrvati uzeli pare za sedam dana ljetovanja i ne daju sad ući, a juče do ponoći dali”, moglo se pročitati na našoj stranici.

Čak i prethodna komunikacija sa graničnim službama Hrvatske nije nikakva garancija sigurnog prelaska.

“Nisu normalni. Uzeli pare za ljetovanje i sad ne daju preći, a juče sam zvala hrvatsku granicu i rekli – uz potvrdu da je plaćeno ljetovanje može, i onu najavu da ćeš proći. I hladno je jutros vratili”, opisuje jedna žena iskustvo svoje kćerke.

Brojne su i rasprave o vrsti testa koja se traži prilikom ulaska u Hrvatsku. I tu postoji niz dilema, a na kraju se ipak iskristalisalo uvjerenje da se priznaje samo PCR test, a da je tzv. testiranje na antitijela neupotrebljivo.

Nevolja je u tome, dodaju čitaoci, što se prva vrsta testiranja na koronu u Banjaluci može obaviti samo u Institutu za javno zdravlje RS, koji ne radi subotom, dok je drugu potvrdu moguće dobiti u privatnim laboratorijama, međutim, sada je priznaju jedino na granici Crne Gore, ali ne i Hrvatske. Nezaobilazna su i pitanja o cijeni tih usluga, pa se može saznati da se kreće u rasponu od 42 do 47 KM.

Ipak, čak ni PCR, ako je realizovan u Banjaluci, ne ispunjava građane RS i BiH opuštenošću, jer nisu sigurni da li Hrvatska sada priznaje testove urađene van Evropske unije.

To je, opet, povod i za duhovitost, pa ima i onih koji računaju na površnost hrvatskih carinika.

“Ma, pokaži im test trudnoće, oni i tako pojma nemaju”, poručuje jedan od čitalaca.

U svakom slučaju, Hrvatska je na dobrom putu da obeshrabri i najupornije državljane BiH koji pokušavaju da stignu do njihove jadranske obale, a da pri tome izađu na kraj sa konstantnim promjenama režima ulaska u susjednu zemlju.

Zbog toga ne iznenađuje saznanje da je u raspravama naših čitalaca o onome što ih očekuje danas na granici sa Hrvatskom najčešće upotrebljavana riječ bila u znaku čuđenja.

“E, svašta”, nerijetko se moglo čuti na našoj stranici.

(SB/banjaluka.net)