Politika 23.09.2021.

REAKCIJE: Nikakva odluka Ustavnog suda BiH neće promijeniti vlasništvo Srpske nad šumama

ČITANJE: 4 minute

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je Srni da je odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama Republike Srpske pravno neosnovana i polički motivisana, te da predstavlja pokušaj otimanja imovine Srpske.

On ističe da je vrijednost šuma veća od sedam milijardi KM, te da se ovom odlukom pokušava upravljanje šumama prenijeti na nivo BiH, prenosi Srpskainfo.

– Ono što je jasno jeste da je ovo čista politička odluka, kao i neke koje smo imali i ranije, slično kao sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i članom 53. To je jedan pokušaj otimanja imovine Republike Srpske jer u Srpskoj 1.200.000 hektara pod šumom od čega je oko milion hektara svojina Republike Srpske – kaže Pašalić.

Pašalić smatra da je ovakva odluka očekivana, podsjetivši da je to na neki način i najavio nakon apelacije koju su krajem februara podnijela sedmorica delegata Vijeća naroda Republike Srpske iz reda Bošnjaka na Zakon o šumama.

On kaže da su bošnjački delegati napali su Zakon o šumama Republike Srpske sa dva aspekta, prvo da i dalje važi zakon iz 1994. godine po principu kontinuiteta na koji se oni pozivaju i drugo da Republika Srpska kao entitet ne može da reguliše pitanje svojine nad javnim dobrima.

Pašalić kaže da će precizniji komenatar dati nakon što Ustavni sud dostavi kopmletnu odluku i obrazloženje.

– Dobili smo samo informaciju da su pojedini članovi ili odredbe Zakona o šumama proglašene neustavnim iako je u ovoj apelaciji cio akt napdanut. Dakle, u apelaciji se traži da se cio Zakon o šumama Republike Srpske proglasi neustavnim i ono što sad čekamo da vidimo koje su to tačne odredbe, koji članovi – kaže Pašalić.

On kaže da se pretpostavlja da su to formulacija koja se odnosi na dio teksta gdje se navodi da su šume i šumsko zemljište u svojini Republike Srpske, dodavši da se ta formulacija provlači kroz nekoliko članova Zakona.

Pašalić kaže da nije potrebno pričati kakve bi posljedice imalo eventualno prenošenje upravljanja šumama na BiH.

– Ništa se značajnije neće desiti to sigurno mogu da kažem, jer šume Republike Srpske su upisane kao svojina Republike Srpske, već su upisane u javne evidencije Republičku geodetsku upravu – naglasio je Pašalić.

On uvjerava drvoprerađivače da mogu biti mirni i da će se sigurno kroz institucije naći način da sistem i dalje funkcioniše.

– Kako ćemo se postaviti kod eventualnih izmjena Zakona i tako dalje to ćemo znati kad bude kad budemo imali preciznije informaciju šta je to osporeno – kaže Pašalić.

Nešić: Instrument u rukama bošnjačkih političara

Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić izjavio je da nova skandalozna odluka Ustavnog suda BiH dovodi do nove eskalacije odnosa u BiH, te još jednom potvrđuju da je BiH nemoguća zemlja.

“Ustavni sud BiH se pokazao kao oružje i instrument u rukama bošnjačkih političara. Šume Republike Srpske pripadaju Srpskoj. Republika Srpska ne može da pristane na ovakve zahtjeve i na ovakve odluke Ustavnog suda BiH”, poručio je Nešić.

Banjac: Politička, a ne pravna odluka

Šume su vlasništvo i svojina Srpske, a ne BiH i nikakva odluka Ustavnog suda BiH to neće promjeniti. I sve ranije odluke ovog sarajevskog pravosudnog čeda suda koji radi kako bošnjački politički hor diktira išle su na štetu Republike Srpske i odbačene su, poručio je Darko Banjac lider NPS komentarišući odluku Ustavnog suda BIH kojo je danas utvrdio da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske.

Ova odluka je politička, a ne pravna i samo je još jedan u nizu pokušaja otimanja teritorije i pritodnih bogatstava Srpske, kaže Banjac, prenosi Srpskainfo.

On dodaje da se radi o još jednoj skandaloznoj odluci koju provode strane sudije u Ustavnom sudu zajedno sa bošnjačkim sudijama.

– Nedavno je taj isti sud po nalogu iz Sarajeva osporio i veliki projekat Gornja Drina tj zgradnju tri hidrocentrale na Drini a što predstavlja jedan od najveći posleratnih projekata u RS i BiH. Odluku u Ustavnom sudu su donijeli jer je Srbija uključena u realizaciju projekta i to smeta Sarajevu, a ne sigurno jer imaju pravno objašnjenje, kaže Banjac.

On ističe da u Narodnoj skupštini treba odbaciti sve odluke Ustavnog suda BiH jer je i više nego očigledno da se radi o političkom sudu u rukama bošnjačke sarajevske politike a koja i piše odluke dok se u Sudu samo pročitaju.

(Srna/SB)

Oznake: Ustavni sud BiH