REAKCIJE OPOZICIJE: Borenović sumnja u iskrenost deblokade, Vukanović pominje kapitulaciju

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da su u SNSD-u “valjda shvatili da blokade i bojkoti ne donose nikome ništa dobro”.

Borenović je rekao da “treba sačekati prve sjednice parlamentarnih komisija da se vidi da li je deblokada iskrena”, saopšteno je iz PDP-a.

“Ne bi im bilo prvi put da bojkotuju rad komisija. Važno je i da objasne da li su dostavili imena za komisije u Domu naroda ili tamo nastavljaju sa blokadama”, rekao je Borenović, koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović danas je u Istočnom Sarajevu održao konferenciju za novinare u vezi sa posljednjim dešavanjima oko procesa deblokade Parlamenta BiH.

On je rekao da se radi o kapitulaciji SNSD-a.

“Odluka SNSD-a da nakon godinu dana opstrukcija imenuju svoje članove u komisije Parlamentarne skupštine BiH je ponižavajuća. Ponašaju se kao skupina diletanata i ovo je njihova kapitulacija”, rekao je Vukanović.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da se inicijativa za izmjenu Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH nije odnosila samo za jedan slučaj već za svaku buduću sličnu situaciju.

“Iz današnje reakcije SNSD-a jasno je da smo bili u pravu, ali naša inicijativa za izmjenu Poslovnika nije se odnosila samo za ovaj slučaj već za svaku buduću sličnu situaciju”, rekao je Šarović.

On je naveo da će sa, kako kaže, partnerima procijeniti da li treba ići sa sjednicom koju su inicirali, saopšteno je iz SDS-a.

“Prvo ćemo se konsultovati sa onima koji su dali podršku ovoj inicijativi kako bi se u potpunosti osigurali od bilo kakve blokade u budućnosti. Ovo nije inicijativa samo za ovaj slučaj, već i za sve u budućnosti”, istakao je Šarović, dodavši da ima 27 ruku za podršku toj inicijativi.

On je rekao da odluke neće donositi sami već kroz konsultacije sa širom grupacijom poslanika koji nisu omeđeni stranačkim koalicijama.

(Srna, N1)

VIŠKOVIĆ OBEZBIJEDIO 3.000 KM: Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente uručena pomoć

Jedanaestočlanoj porodici Đuričić iz Dervente danas je uručeno rješenje za jednokratnu pomoć od 3.000 KM, koju je za renoviranje porodične kuće obezbijedio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Porodica Đuričić je 3. januara postala bogatija za još jednog člana Damjana, deveto dijete u porodici koje je ujedno i prva beba rođena u Derventi ove godine.

DODIK SA VUČIĆEM: Srbija će slijediti stav RS o Dejtonskom sporazumu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH. “Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti”, rekao je Dodik

VANDALIZAM: Išaran tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel

Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na meti vandala, koji su ga išarali, navedeno je na Facebook stranici Grada Banjaluka. “I ovim putem, pozivamo sugrađane da zajedno čuvamo javnu imovinu, u ovom slučaju – kulturno-istorijski spomenik koji je jedan od simbola Banjeluke”, navedeno je u objavi. Tek obnovljeni bedem tvrđave Kastel našao se na

SARAJLIJA UHAPŠEN ZBOG DŽEPARENJA Osumnjičen za više od 20 krađa novčanika u Banjaluci

Banjalučka policija uhapsila je danas Harisa Bajrovića (43) iz Sarajeva osumnjičenog za više od 20 krađa novčanika na području Banjaluke. Nakon hapšenja Bajrović je sproveden na kriminalističku obradu. Srpskainfo saznaje da je Bajrović suočen sa neoborivim dokazima za sada priznao više od 20 krađa novčanika u periodu od 2018. godine do danas, te da bi

BANSKI DVOR: Promocija monografije o vjerskim objektima nacionalnih manjina u BiH

Monografija ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini’’ čiji je suizdavač Univerzitet u Banjaluci, održaće se u Vijećnici Kulturnog centra ,,Banski dvor’’, 24. januara sa početkom u 20 časova. – Monografija se bavi istraživanjem sakralne arhitekture nacionalnih manjina kao najznačajnijem materijalnom tragu njihovog vjekovnog boravka u BiH. S obzirom na složenost teme i prisustvo