Politika 15.11.2019.

REAKCIJE OPOZICIJE: Borenović sumnja u iskrenost deblokade, Vukanović pominje kapitulaciju

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da su u SNSD-u “valjda shvatili da blokade i bojkoti ne donose nikome ništa dobro”.

Borenović je rekao da “treba sačekati prve sjednice parlamentarnih komisija da se vidi da li je deblokada iskrena”, saopšteno je iz PDP-a.

“Ne bi im bilo prvi put da bojkotuju rad komisija. Važno je i da objasne da li su dostavili imena za komisije u Domu naroda ili tamo nastavljaju sa blokadama”, rekao je Borenović, koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović danas je u Istočnom Sarajevu održao konferenciju za novinare u vezi sa posljednjim dešavanjima oko procesa deblokade Parlamenta BiH.

On je rekao da se radi o kapitulaciji SNSD-a.

“Odluka SNSD-a da nakon godinu dana opstrukcija imenuju svoje članove u komisije Parlamentarne skupštine BiH je ponižavajuća. Ponašaju se kao skupina diletanata i ovo je njihova kapitulacija”, rekao je Vukanović.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da se inicijativa za izmjenu Poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH nije odnosila samo za jedan slučaj već za svaku buduću sličnu situaciju.

“Iz današnje reakcije SNSD-a jasno je da smo bili u pravu, ali naša inicijativa za izmjenu Poslovnika nije se odnosila samo za ovaj slučaj već za svaku buduću sličnu situaciju”, rekao je Šarović.

On je naveo da će sa, kako kaže, partnerima procijeniti da li treba ići sa sjednicom koju su inicirali, saopšteno je iz SDS-a.

“Prvo ćemo se konsultovati sa onima koji su dali podršku ovoj inicijativi kako bi se u potpunosti osigurali od bilo kakve blokade u budućnosti. Ovo nije inicijativa samo za ovaj slučaj, već i za sve u budućnosti”, istakao je Šarović, dodavši da ima 27 ruku za podršku toj inicijativi.

On je rekao da odluke neće donositi sami već kroz konsultacije sa širom grupacijom poslanika koji nisu omeđeni stranačkim koalicijama.

(Srna, N1)