Politika 30.06.2021.

REAKCIJE U FBIH: Za SDA i Komšića, osim Stanišiću i Simatoviću, presuda izrečena i “srpskom svetu”

ČITANJE: 2 minute

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) reagirali su na današnje izricanje prvostepene presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću kojom je ovaj dvojac osuđen na po 12 godina zatvora za ratne zločine počinjene u BiH.

Kako su rekli iz SDA, “prvostepenom presudom Rezidualnog mehanizma čelnim ljudima srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, potvrđeno je da je kroz udruženi zločinački poduhvat (UZP) Miloševićev režim odgovoran za zločine u Bosni i Hercegovini”, prenosi Klix.

“Presudom je potvrđeno da su u UZP-u, čiji je cilj bio uspostavljanje teritorije sa srpskom dominacijom kroz nasilne progone i masovne zločine, učestvovali politički, vojni i policijski vrh Srbije, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Ovakva presuda je još jedna prilika da se aktuelna politička i vjerska elita u Srbiji, kao i cjelokupna srpska javnost konačno suoče sa istinom te da se konačno jasno i nedvosmisleno odreknu velikosrpske ideologije i tzv ‘srpskog sveta'”, kazali su iz SDA.

Dodali su da “očekuju da se u drugostepenoj presudi dodatno rasvijetli lična uloga Stanišića i Simatovića u UZP-u, te da im se izrekne kazna kakvu zaslužuju”.

“Kazna od 12 godina je preblaga i neadekvatna počinjenim zločinima”, zaključuju u SDA.

Komšić: Važan politički dio

Član predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je današnje izricanje prvostepene presude u Hagu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kojom su osuđen na po 12 godina zatvora.

Kako je rekao Komšić, današnja presuda Stanišiću i Simatoviću jasno ukazuje da je obavještajni vrh tadašnje susjedne države imao aktivno učešće u ranim zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“To je jako važna presuda, kojom se utvrđuje direktna odgovornost dvije veoma bitne rukovodeće osobe iz Srbije, za počinjenje niza zločina sa ciljem stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, odnosno Stanišić i Simatović doprinijeli su činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva”, kazao je Komšić.

Dodao je da ova presuda ima svoj pravni sadržaj ali da je jednako važan i onaj njen politički dio.

“Ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira da li se to zove ‘Velika Srbija’ ili ‘Srpski svet’ kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima”, istakao je Komšić.

(SB)

Oznake: DF, SDA