Politika 21.02.2021.

REAKCIJE: Vulić o pobjedi i uz milijardu posmatrača, Vukanović o minusu od 15.000 glasova

ČITANJE: 8 minuta

Ne možete vi toliko puta poništiti izbore, koliko puta mi možemo pobijediti, izjavila je Sanja Vulić, nositeljica liste SNSD za Skupštinu grada Doboja.

SNSD je jedna velika snaga i velika ljubav, neka dovedu milijardu posmatrača, ne mogu nam ništa, rekla je Vulićeva za ATV.

Ona je dodala da će SNSD imati apsolutnu većinu u Skupštini grada Doboja, a da je jedina promjena u odnosu na izbore u novembru, to što je PDP osvojio jedan odbornički mandat.

– Ponavljanje izbora je građane koštalo 600.000 KM, zar toliki troškovi i toliko maltretiranje za jedan mandat PDP-a. Trebali su nam iz CIK-a reći da je to cilj, mi bismo namolili građane da glasaju za njih da ne prolazimo svu ovu torturu – rekla je Vulićeva, prenosi Srpskainfo.

SANJA VULIĆ, BORIS JERINIĆ/FB

One je potvrdila da je podnijela krivične prijave protiv pojedinih članova CIK-a.

Vulićeva se zahvalila građanima Doboja na ukazanom povjerenju i dodala da u SNSD nije bitno koliko je ko dobio ličnih glasova, te da je ona srećna što je dio pobjedničkog tima.

– Mi smo uvijek pozivali građane da glasaju za SNSD. Nama nisu bitni pojedinci, ali to ne mogu shvatiti oni koji su nas blatili, olajavali i psihički maltretirali ovih dana – istakla je Sanja Vulić za ATV.

Dodik: Truli dogovor

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će neko morati da odgovara za štetu koja je nastala zbog odluke Centralne izbore komisije BiH da se ponove izbori u Doboju i Srebrenici.

Neki investitori, kada su čuli da se ovdje nešto dešava, već su počeli da se povlače, promišljaju ili da sačekaju sa investicijama. Izgubljeno je vrijeme koje nije trebalo da bude izgubljeno rekao je Dodik.

On je za ATV istakao da je poslata loša slika da u Doboju i Srebrenici nešto ne štima, da škripi, što nije tačno.

Dodik je istakao da su u procesu ponavljanja izbora “asistirali” SDS i PDP.

– U pitanju je truli dogovor sa Bošnjacima – rekao je Dodik i dodao da su lideri SDS-a i PDP-a dogovorili sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem da se ponište izbori u Doboju i Srebrenici.

Dodik je istakao da su SDS i PDP mogli da učestvuju u srpskom nacionalnom projektu u Srebrenici, a onda su to prevarili i radili na tome da se ponište izbori.

– Vrhunac svega je činjenica da u ovim ponovljenim izborima niko od njih nije ni prišao Srebrenici da tamo animiraju ljude da Srbi dobiju načelnika i da se tamo nastavi raditi. Uopšte ih nije bilo tamo. To govori o njihovim pravim namjerama – rekao je Dodik.

On je istakao da se vidi strahovit pad SDS-a u proteklom periodu, koji će pod liderstvom Mirka Šarovića dovesti do toga da ova stranka postane marginalna politička skulptura.

Dodik je istakao da je brilijantna pobjeda oba kandidata – za gradonačelnika Doboja Boris Jerinić i načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujićić, te napomenuo da je Grujićić osvojio i više glasova nego na izborima u novembru.

On je naglasio da je ovo pobjeda projekata, što je bila politika SNSD-a, što veća integracija lokalne strukture sa republičkom vlašću, što se pokazalo veoma uspješnim i u Doboju i u Srebrenici.

Dodik je zahvalio svim aktivistima SNSD-a koji su učestvovali u ovom izbornom procesu, na koje je, kako je rekao, ponosan, dodajući da u Doboju nije bilo lako izdržati sve pritiske.

– SNSD će u Doboju širiti svoj uticaj i činiti da građani osjete sve benefite – dodao je Dodik i istakao da je ponosan na građane koji su izašli i glasali na ponovljenim izborima i podržali razvoj ovog grada.

Dodik je ponovio da je ovo bio pošten izborni proces i da treba da se stide svi oni koji su pokušali da prikažu da je to ranije bilo nešto spekulativno i lažno, da nije bilo pošteno.

Lider SNSD-a je naglasio da i Bošnjacima treba ponuditi učešće u vlasti u Srebrenici i u Doboju, da se obezbijedi lokalna atmosfera za projekte, a ne za sukobe.

– Sada se najbolje vidi da oni koji su uticali na to da se ponište izbori u Srebrenici i Doboju, da su najmanje dobro željeli tim lokalnim zajednicama – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, svaki ulazak u vlast izdajničkih partija – PDP-a i SDS-a bilo bi veoma loše i dovelo bi do toga da Republika Srpska razmišlja o svom postojanju i održavanju.

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da 21. februara budu ponovljeni lokalni izbori u Doboju i Srebrenici.

CIK BiH je 21. januara donio odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica, te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboja.

Cvijanović: Nepotrebno iscrpljivanje

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Borisu Jeriniću i Mladenu Grujičiću na ubjedljivim pobjedama na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici.

Cvijanovićeva je poželjela da se Doboj i Srebrenica nastave kretati putem razvoja, uz čvrstu saradnju sa institucijama Republike Srpske.

– Ponavljanje izbora je bilo nepotrebno iscrpljivanje građana, koji su na to odgovorili još jednim praznikom demokratije i jasno izraženom izbornom voljom – objavila je predsjednik Republike na Instagram profilu.

Vukanović: Sporan legitimitet

Novi – stari gradonačelnik Doboja Boris Jerinić izgubio je 15.000 glasova u odnosu na izbore 15. novembra, tvrdi narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Na izborima održanim 15.11.2020. godine Boris Jerinić je “dobio“ povjerenje skoro 35.000 glasova, ili 83 odsto od „izašli“, dok je danas na ponovljenim izborima dobio oko 20.000 glasova. Postavlja se prosto pitanje, kako je za tri mjeseca Jerinić izgubio 15.000 glasova, i da li su današnji ponovljeni izbori njegova Pirova pobjeda? – napisao je Vukanović na svom blogu.

Tvrdi da su ponovljeni izbori u Doboju “dokazali i ogolili izborne pljačke i prevare u Republici Srpskoj i potvrdili razmjere krađe”.

– Ako se samo u Doboju ukrade 15.000 glasova, na 106 biračkih mjesta, ili u prosjeku 150 po biračkom mjestu, onda se može shvatiti kakve su razmjere pljačke na republičkim izborima i kakav je legitimitet vlasti, nastale na političkoj korupciji – kaže Vukanović.

Borenović: Rezultati 30 odsto drugačiji

Predsjednik PDP Branislav Borenović izjavio je da očekuje da ova stranka, nakon ponovljenih izbora, uđe u Skupštinu Doboja.

Borenović je u obraćanju novinarima u Doboju zahvalio građanima što su izašli na izbore jer je, kako kaže, dokazano da se na taj način može dobiti „koliko-toliko realna slika“.

– Jer, rezultati su za oko 30 odsto drugačiji nego na izborima 15. novembra, koji su poništeni. Uvijek ćemo reagovati kada se krade izborna volja. Na 93 odsto obrađenih biračkih mjesta, Boris Jerinić je dobio 65 odsto glasova, a 15. novembra 82 procenta. Cvijan Filipović je danas dobio 18,2 odsto, a prošli put malo preko četiri procenta. To ukazuje da je kandidat SNSD dopisivao, uzeo, ukrao između 10.000 i 15.000 glasova. Dovoljan razlog da se kaže da su izbori trebali biti ponovljeni. Pobijedite, gospodo, ali ne sa pokradenim glasovima. Neki poslanici, koji su se busali u prsa sa preko 20.000 glasova, danas će dobiti nekoliko hiljada manje – rekao je Borenović.

On je naveo da se očekuje da u gradsku Skupštinu uđe više stranaka nego što je to bilo nakon rezultata izbora 15. novembra.

– Mora se utvrditi ko je učestvovao u krađi 15. novembra. Tu se radi o više od 10.000 ukradenih glasova, a logično da ćemo pitati stranku čiji je kandidat dobio nekoliko hiljada manje glasova, za razliku od našeg, i trećeg kandidata. Očekujemo od pravosudnih institucija reakciju. Čestitam još jednom Doboju, koji je pokazao da može da izabere svoje legitimne predstavnike u skladu sa onim koliko su im stvarno građani dali glasova – zaključio je Borenović.

Nešić: Grad – slučaj

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Nenad Nešić izjavio je večeras da Doboj i nakon ponovljenih izbora ostaje “grad-slučaj” i da se pod hitno mora mijenjati Izborni zakon u BiH.

Nešić je na večerašnjoj konferenciji za novinare rekao da je veliki broj od ukupno 85 političkih subjekata u stvari fiktivno prijavljen na izbore u Doboj zarad izbornog inženjeringa sa biračkim odborima.

“/Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Doboja/ Boris Jerinić večeras slavi, ali sutra će već morati da objasni gdje mu je nestalo 15.000 glasova u odnosu na izborni rezultat od 15. novembra”, izjavio je Nešić, dodavši da, prema podacima na osnovu prebrojanih glasova, Jerinić vodi u trci za gradonačelnika Doboja.

On je zahvalio članovima DNS-a, za koje kaže da su u Doboj došli iz cijele Republike Srpske, “da bi obezbijedili da se izborni proces provede na relativno zakoniti način”.

Nešić je rekao da su tokom danas održanih ponovljenih izbora uočili brojne izborne manipulacije, između ostalih, takozvani bugarski voz.

(SB)