Region 26.09.2021.

Realno da zeleni blok ima najjaču opozicionu listu za Beograd

ČITANJE: 2 minute

Dokument predstavnika Evropskog parlamenta koji su posredovali u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima podelio je opoziciju na onu (SSP, DS, PSG i PZP) koja je napustila taj dijalog nezadovoljna predloženim rešenjima dan pred kraj i onu koja je ostala (ZZS, SDS, Dveri, Narodna stranka), piše Danas. Ovaj list navodi i da “postoji realna mogućnost i da ta zeleno-leva platforma bude najjača opoziciona lista, čiji će kandidat trebati podršku ostalih”.

U analizi Danasa navodi se da su za samo nedelju dana od završetka dijaoga neki iz takozvane prave opozicije (SDS, Nova stranka, Nova Srbije, GDF, 1 od 5 miliona, Tolerancija, Vlaška stranka) postali čak i konstruktivniji i od onih ih iz takozvane konstruktivne opozicije (Dveri).

U opsežnoj analizi Danas se bavi i pregrupisavanjem u opoziciji, ali i već izdvaja dve grupacije stranaka koje bi već mogle da idu u dve zasebne kolone – onu koju bi činili SSP, DS, PSG i PZP, kao i blok zelenih partija i pokreta okupljenih oko Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i inicijative Ne davimo Beograd.

Danas podseća da je predsednik SSP Dragan Đilas rekao tajnovito na konferenciji za novinare u petak da će se sami bez pomoći EU izboriti u Srbiji kao i da će način biti poznat narednih meseci.

Trenutno je izvesno da će SSP, DS, PSG i PZP činiti jednu od kolona na izborima.

Bojkot, poput onog prošle godine, nije opcija, a izbora neće ni biti ako ne budu pošteni, neke su od poruka ove skupine.

Iako u svim ovom partijama tvrde da su evropski orijentisani, jasno je da su vrlo razočarani ponašanjem EU prema ovdašnjem režimu.

Iz Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i inicijativa Ne davimo Beograd poručuju da sa SSP, DS, PSG i PZP razgovaraju o saradnji i partnerstvu tokom izbornog procesa, dakle o nenapadaju, čuvanju leđa na lokalu, kako da predstave različite ideje, ali ne i o zajedničkoj koloni.

Ne davimo Beograd, ZZS, pokret Aleksandra Jovanovića Ćute, i ostali partneri prave zeleno-levu platformu programski i ideološki bliskih organizacija“ i u svojoj koloni, kako sada stvari stoje, izlaze na izbore.

Ali su, kako je rekao Dobrica Veselinović, iz Ne davimo Beograd, spremni da podrže kandidata za gradonačelnika Beograda najače opozicione liste.

Koja će biti cena te podrške, ostaje da se vidi u postizbornim pregovorima sa onima koji im sada programski i ni na koji način nisu bliski.

A postoji i realna mogućnost i da ta zeleno-leva platforma bude najjača opoziciona lista, čiji će kandidat trebati podršku ostalih.

(E.M)