Politika 08.07.2016.

Rebalans budžeta Banjaluke prihvaćen bez riječi

ČITANJE: 2 minute

Skupština grada usvojila je prije dva dana rebalans budžeta, koji umjesto planiranih 128,2 iznosi 138,9 miliona KM. Zanimljivo je to što je uvećanje gradske kase za 10,7 miliona KM prihvaćeno bez ijedne odborničke riječi.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da rasprave nije bilo, jer je to urađeno kada je razmatran nacrt.

– To vjerovatno znači da su svi zadovoljni novom raspodjelom novca u gradskoj kasi. Osnova povećanja je raspodjela sredstava iz suficita koji je ostvaren u prošloj godini. Imali smo nekoliko intervencija u odnosu na ranije programe. Centar za razvoj i unapređenje sela dobio je dodatne iznose za podsticaje te za završetak izgradnje vodovodnih sistema u Lusićima na platou Manjače i područjima do Donjih Kola. Obezbijeđen je i dodatni novac za izgradnju kanalizacije te ulaganja u putnu mrežu – kazao je Gavranović.

Na sjednici, koja je trajalo oko tri časa, oni koji su i govorili uglavnom su zahvaljivali ostalima na dobroj saradnji i kroz svoje izjave polako najavljivali kampanju za predstojeće lokalne izbore.

Gavranović je nekoliko puta izlazio iz skupštinske sale i tražio odbornike po hodnicima kako bi imali potrebnu većinu za usvajanje tačaka. Ništa bolja situacija nije bila ni sa onima koji su sjedili u skupštinskim klupama. Više puta je na pojedinim tačkama predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban morao upozoravati rasijane odbornike i tražiti da glasaju na vrijeme.

Na ćutanje kolega jedino je primjedbe imao odbornik Ujedinjene Srpske Milenko Jaćimović.

– Na aktuelnim časovima posljednjih godina stalno je bilo prigovora i sugestija pozicije i opozicije u vezi sa rješavanjem određenih problema, pogotovo kada su u pitanju putevi. Na ovom zasjedanju na tu temu niko nije progovorio. To pokazuje da je njihovo zalaganje iz ranijih godina bilo samo politikantstvo – kazao je Jaćimović.

Šef Kluba odbornika DNS-a Boran Bosančić rekao je da je ova stranka svoje primjedbe na rebalans uložila u obliku amandmana.

– Od četiri predložene promjene tri su prihvaćene i time smo zadovoljni, tako da nismo vidjeli potrebu da učestvujemo u raspravi – kazao je Bosančić.

Odbornik SDS-a Aleksandar Petković je rekao da nije vidio svrhu da se javlja za riječ.

Skupština je juče imenovala Dragomira Keserovića za novog načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.

“Izbrisana” zgrada

Skupština grada usvojila je i izmjene regulacionog plana “Jug tri”, čime je uklonjena mogućnost izgradnje zgrade u dvorištu OŠ “Branko Radičević” na Starčevici. Sa druge strane, obezbijeđen je i preduslov da budu prošireni kapaciteti ove škole nadogradnjom učionica.

(Glas Srpske)