Politika 02.09.2015.

Rebalans budžeta u RS na jesen

ČITANJE: 2 minute
rebalans budzeta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će Vlada Srpske duboko u jesen ići sa rebalansom Budžeta.

– Kada smo radili rebalans, nismo ga radili više puta godišnje kao neke zemlje u okruženju, već smo čekali jesenji period da znamo kako stvari stoje i šta treba uraditi jednim rebalansom, da bi se nakon toga ispunjavale obaveza za usvajanje novog budžeta- rekla je Cvijanovićeva .

Ona je istakla da je stari aranažman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ u suštinskoim smislu prestao da postoji krajem prošle godine, kada su izostale dvije tranše koje su trebale biti povučene u iznosu od 85 miliona KM.

– Sada se radi na pregovorima oko zaključenja novog aranžmana, s tim da su nam predstavnici MMF-a, kada smo razgovarali s njima, rekli da će voditi računa i o činjenici da mi nismo bili ti koji su povukli sredstva ranije, pa smo očekivali da ćemo dobiti ponudu za veći novac- dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske zbog toga bila suočena sa poteškoćama oko izvršenja budžeta, ali je uspjela da obezbijedi redovnost isplata najvažnijih stavki kao što su plate i penzije, te izmirenje nekih akumuliranih obaveza iz prethodnog perioda.

– Mi smo to iščistili i krenuli u iščićavanje tekućih obaveza, što ne ide željenom dinamikom zbog kašnjenja isplata u oblasti poljoprivrede, dok se druge obaveze manje–više izvršavaju- dodala je Cvijanovićeva.

Premijer FBiH Fadil Novalić istakao je da je manjak u Budžetu FBiH ukupno 240 miliona KM, te se moraju naći izvori koji će to pokriti, a ako to ne bude aranžman sa MMF-om, moraće biti komercijalne banke, u vezi s čim je Vlada već u pregovorima.

On je najavio rebalans Budžeta za najmanje 15 dana.

(Agencije)