Sport 25.07.2016.

Red Bull Dajak ponovo na Vrbasu – Prijavite se!

ČITANJE: 1 minuta

Tradicija vožnje dajakom na rijeci Vrbas seže stotinama godina unazad. Nastao iz potrebe da se pređe brza rijeka i plovi uzvodno i nizvodno, dajak je jedinstvena vrsta čamca karakteristična za ovaj kraj. Nalik je na kanu, ali njime se upravlja stojeći i pomoću dugačkog vesla. Kako bi oživio tradiciju dajaka.

Zaljubljenici u ovu vrstu takmičenja i vožnje čamcem na brzoj rijeci, i ovog ljeta moći će uživati u nedjelju, 7. avgusta u 16 časova za kada je planirana Red Bull Dajak 2016., poslastica na Vrbasu u Banjoj Luci. Tačna lokacija je na gradskoj plaži kod Zelenog mosta.

Za vas koji ne znate, pravila su jednostavna. Takmičenje se odvija po principu 4-cross, tj. četiri takmičara startuju istovremeno. Trka se vozi uzvodno i nizvodno, a na stazi su postavljene bove oko kojih se učesnici moraju okrenuti.

Cilj je odvesti stazu bez grešaka i stići prvi na cilj. Namjerni fizički kontakt za vrijeme vožnje znači diskvalifikaciju. Pobjednici iz svake vožnje prolaze u naredni krug i tako sve do finala u kojem će se saznati ko je najbrži i najvještiji dajakaš. Svi oni koji žele učestvovati u trci, a nemaju svoj dajak, moći će koristiti čamac koji će biti obezbjeđen na dan takmičenja.

Prijave su već otvorene, a da biste se prijavili potrebno je poslati ime i prezime, datum i mjesto rođenja te broj kontakt telefona na e-mail: [email protected], a prijave za Red bull Dajak radionicu do 31.7. na e-mail [email protected]

Informacije možete pratiti na www.redbull.ba. Nakon utrke vas pozivamo sve na dnevnu žurku na istoj lokaciji od 18:00 sati.

(Redbull.com)