Vijesti 17.12.2020.

Redakciji “Nezavisnih novina” upućene prijetnje

ČITANJE: 2 minute

Nepoznati muškarac pozvao je danas redakcijski broj “Nezavisnih novina”, i uputio direktnu prijetnju riječima “Zatvarajte kancelarije ranije, danas ćete biti mrtvi”.

Prijetnja je upućena sa nepoznatog broja, koji lokator poziva nije mogao identifikovati, već je na ekranu prikazano samo 12 osmica.

Redakcija “Nezavisnih” o tome je odmah obavijestila MUP-u Srpske, od kojeg očekujemo da utvrdi ko stoji iza ove prijetnje.

“Svaku prijetnju shvatamo ozbiljno i prijavljujemo policiji, a nadam se da je i oni shvataju ozbiljno. Mediji su izloženi ovakvim stvarima skoro svakodnevno i ne možemo ovo doživljavati ‘vjerovatno nije mislio ozbiljno’. Bojim se da smo kao branša previše izloženi, a sa premalo zaštite”, rekla je Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica “Nezavisnih novina”.

Redakcija Banjaluka.net osuđuje prijetnje kolegama.

UNRS: Kazniti odgovorne

Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) najoštije osuđuje prijetnje koje su danas, sa nepoznatog broja, upućene redakciji Nezavisnih novina u Banjaluci te od nadležnih organa zahtijeva da pronađu i kazne počinioce.

“Posebno je zabrinjavajuće to što su prijetnje upućene od strane nepoznate osobe, sa nepoznatog telefonskog broja. Apelujemo na istražne organe da utvrde ko je i zašto prijetio kolegama iz Nezavisnih novina, kao i da odgovorni budu kažnjeni”, rekao je predsjednik Skupštine UNRS Branimir Đuričić.

BHN: Atak na slobodu

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili prijetnje smrću i ugrožavanje bezbjednosti novinara i drugih radnika “Nezavisnih novina” iz Banjaluke.

“Agresivne prijetnje sa mogućim, ozbiljnim posljedicama po život i profesionalni integritet članova redakcije ‘Nezavisnih novina’ predstavljaju ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, zbog čega MUP RS mora odmah pokrenuti istragu i utvrditi identitet napadača, te preduzeti druge pravne radnje koje će omogućiti oštro sankcionisanje navedenih prijetnji”, saopšteno je iz Udruženja BH novinari.