Vijesti 26.03.2023.

Redomat smanjuje gužve u prostorijama komisije za bolovanje

ČITANJE: 2 minute

U Zavodu za medicinu rada i sporta Republike Srpske u Banjaluci postavljen je redomat, uređaj koji elektronski reguliše čekanje, čime je omogućena bolja organizacija i unapređenje efikasnosti rada komisije za ocjenu privremene nesposobnosti za rad duže od 30 dana, rečeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Zavodu su naglasili da prednosti redomata, koji je u funkciji nekoliko dana, već osjećaju pacijenti, a naročito kategorije koje imaju prioritet prilikom dolaska na komisiju, kao što su ratni vojni invalidi, osobe s invaliditetom, trudnice, porodice poginulih i zarobljenih boraca, lica koja su imala transplantacije i drugi.

“Isto tako, redomat predstavlja znatno olakšanje i pojednostavljenje i za sve ostale pacijente, kao i za zaposlene”, rekli su u Zavodu.

U Zavodu su naveli da na komisijama za ocjenu privremene nesposobnosti za rad samo u Banjaluci mjesečno bude oko 2.200 ljudi, od kojih u prosjeku mjesečno bude oko 480 trudnica, te oko 400 oboljelih od malignih bolesti.

“Trudnice, kao i teško pokretna ili nepokretna lica ne moraju lično da dolaze na komisije, dovoljno je da se dostavi njihova medicinska dokumentacija”, podsjetili su iz Zavoda.

Namjera Zavoda je da konstantno poboljšava efikasnost svojih usluga, uz što manje čekanja u redovima, posebno imajući u vidu da na ocjene privremene nesposobnosti za rad dolaze pacijenti sa zdravstvenim problemima.

Redomat omogućava i da se precizno evidentirani podaci o prosječnom vremenu potrebnom za obradu pacijenata analiziraju, kako bi se radilo na daljem unapređenju planiranja rada i produktivnosti komisija.

Manje gužve u prostorijama komisije za bolovanje utiču i na komfornost korisnika drugih usluga Zavoda, koji prolaze kroz te prostorije i sada kroz mnogo manje gužve, dodali su iz Zavoda.

U Zavodu napominju da se usluge ljekarskih pregleda radi izdavanja uvjerenja, poput za vozačke dozvole, zaposlenje, oružje, koje, takođe, pruža Zavod u Službi medicine rada u Banjaluci, rade bez prethodnog zakazivanja i čekanja.

(Srna)