Vijesti 13.07.2016.

Redovne inspekcijske kontrole u Banjaluci: Sladoled i hrana ispravni

ČITANJE: 2 minute

U ljetnjem periodu, inspekcija za hranu svakodnevno obavlja kontrolu higijenskih uslova sezonske prodaje sladoleda, odnosno prodaje sladoleda van poslovnih prostorija.

– Kontrola zdravstvene ispravnosti sladoleda, koju čini i bakteriološka ispravnost, odnosno mikrobiološka ispravnost, obavlja se putem uzimanja uzoraka sladoleda i njihovoj laboratorijskoj analizi u ovlaštenoj ustanovi – pojasnio je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, Slaviša Sandić.

On je naglasio da na osnovu dosadašnjih inspekcijskih kontrola – nisu utvrđeni sanitarno–higijenski propusti u sezonskoj prodaji sladoleda.

– Kontrolama je utvrđeno da se uzorkovanje sladoleda vrši prema planu za ovakav vid prodaje, odnosno dva puta mjesečno. Inspekcija za hranu je u proteklom periodu izvršila vanredno uzorkovanje sladoleda, koji se prodaje van poslovnih prostorija, odnosno na otvorenom, radi provjere njegove zdravstvene ispravnosti što će se raditi i u narednom periodu – rekao je Sandić, naglašavajući da su na osnovu do sada izvršenih kontrola sezonske prodaje sladoleda van poslovnih prostorija – utvrđeno da se prodaja obavlja u skladu sa sanitarno-tehničkim i higijenskim normama, i da nije bilo nepravilnosti.

Takođe prema rezultatima laboratorijskih analiza uzoraka sladoleda – nije utvrđena zdravstvena neispravnost.

Kada je riječ o kontrolama životnih namirnica na Gradskoj tržnici u Banjaluci, i ona je svakodnevna, s obzirom na to da nadležna inspekcija ima stalnu kancelariju na „Tržnici“.

– Sa „Tržnice“ se godišnje uzme oko hiljadu uzoraka namirnica animalnog porijekla. Osim toga, Odjeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Banjaluka organizuje jednom nedjeljno i kontrolu prometa životnih namirnica na Gradskoj tržnici u kojoj učestvuje više inspekcija – zaključio je Sandić.

Inače, inspekcija u periodu visokih temperatura vazduha vrši pojačan inspecijski nadzor nad proizvodnjom, pripremom, usluživanjem i prometom naročito lakokvarljive hrane. Težište  navedenog nadzora  je usmjereno  na  kontrolu obezbjeđenja sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova za navedenu hranu, koja zahtijeva  posebne uslove čuvanja tj. rashladni režim u svim fazama postupanja sa hranom. U proteklom periodu prilikom takvih kontrola, nisu utvrđene značajne nepravilnosti.