Vijesti 21.12.2015.

Referendum: Slovenci protiv gej brakova

ČITANJE: 2 minute
Gej brakovi
Građani Slovenije odbacili su na referendumu zakon kojim bi se istopolnim parovima omogućilo sklapanje braka i usvajanje djece.

Prema 98 odsto prebrojanih glasova, 63,29 odsto je glasalo “protiv”, što je 380.149 glasača. Za odbacivanje zakona bilo je dovoljno već 342.000 glasova, navele su agencije.

“Za” je glasalo 36,71 odsto glasača, odnosno 220.478.

Izlaznost je bila niska – 35,89 odsto.

Kako je prenijela agencija STA, prema pravilima referenduma 20 odsto od ukupnog broja birača sa pravom glasa treba da se izjasni “protiv” da bi zakon bio odbačen.

Parlament i vlada se o sličnom zakonskom rješenju ne mogu izjašnjavati u narednih godinu dana.

Slovenci su se izjašnjavali o tome da li se brak može definisati kao zajednica dvije osobe umjesto kao zajednica muškarca i žene, kao i da li gej parovima treba dati pravo da usvajaju djecu.

Parlament Slovenije je u martu usvojio zakon kojim je definicija braka promjenjena u “zajednicu dvije osobe” umjesto “zajednicu muškarca i žene” čime su homoseksualni parovi dobili ista prava kao heteroesksualni parovi, uključujući pravo da usvajaju decu.

Međutim, protivnici ovog zakona okupljeni u grupi “U pitanju su djeca” odmah su pokrenuli kampanju i uspjeli da prikupe 40.000 potpisa neophodnih za referendum.

Prije nekoliko dana ovim povodom oglasio se čak i papa Franja koji je pozvao slovenačke političare da stanu u odbranu porodičnih vrijednosti.

Ne pominjući eksplicitno referendum, papa je grupi slovenačkih hodočasnika rekao da ohrabruje “sve, pogotovo one sa javnom odgovornošću, da podrže porodicu, koja je strukturna referentna tačka za život društva”, prenosi AFP.

Ovo nije prvi referendum ove vrste u Sloveniji čiji su građani odbacili gej brakove na referendumu 2012. premda je tada na glasanje izašao mali broj građana.

Predsjednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar, odnosno njegova stranka, podržavaju zakon jer smatraju da će otkloniti diskriminaciju i garantovati jednaka prava svim građanima.

Bivši premijer iz opozicione Slovenačke demokratske stranke Janez Janša je protiv zakona i smatra da brisanje pola iz definicije braka daje osnova za kršenje ljudskih prava djece, prenosi AFP.

(Agencije)