Politika 09.09.2016.

Referendum treba shvatiti kao način sticanja samopouzdanja srpskog naroda

ČITANJE: 2 minute

Povodom referenduma o Danu Republike Srpske zakazanog za 25. septembar za portal “mojKontakt” govorio je Nikola Poplašen bivši predsjednik Republike Srpske.

Šta mislite o referendumu o Danu Republike da li je on opravdan?

– Održavanje referenduma o Danu Republike je opravdano kako u smislu legitimiteta tako i u smislu verifikovanja narodne volje građana Republike Srpske, bez obzira na to što političke i pravne konsekvence treba da budu formulisane u vlasti RS dakle u parlamentu.

Ovdje se radi naprosto o demokrtaskom pravu naroda koje se nigdje ne osporava a za pravo čudo osporavanja dolaze iz zemalja u kojima je referendum nastao i gdje je formulisan na neki neobičan način, još jednom primjenom dvostrukih standarda.

Šta možemo naučiti iz rezultata referenduma i kako se trebaju tumačiti?

– Nadam se da će nakon izjašnjavanja vlasti izvući određene konsekvence i da će to biti uvod ne samo u stabilizaciju orjentacije građana Republike Srpske prije svega Srpskog naroda, već da će to biti jedan od načina sticanja samopouzdanja i jedna lekcija nama samim od nas samih iz hrabrosti izjašnjavanja demokratske volje, ali i drugima kako se treba boriti za ona prava koji svi deklarišu a na način koji nije u sukobu sa interesima i pravima drugog naroda.

Prema tome sve drugo predstavlja korak nazad i posustajanje, bio bi neopravdan pad ukoliko bi se prihvatili pritisci i napravila neka revizija koja bi značila neodržavanje referenduma.

Da li svi u Republici Srpskoj trebaju biti jedinstveni na temu referenduma?

– Lično podržavam referendum i glasaću za, pozivam i sve građane da masovno izađu i da na taj način pokažemo da se do demokratskih rješenja može doći protiv pritisaka i bez redukcije prava drugih naroda.

Šta može biti konačan ishod i reakcije institucija kako Republike Srpske tako i Ustavnog suda BiH?

– Po prvi na jedan formalno pravni način nakon građanskog rata ispoljavamo svoju volju iako su se drugi protivili takvom načinu. Referendum je obavezujući za odluke Narodnu skupštinu Republike Srpske iako je sasvim logično da će i skupština i vlast u cjelini u RS tražiti da se volja sprovede bez izazivanja konflikta sa drugim narodima i međunarodnom zajednicom.

Moguće je da će Ustavni sud donijeti neka rješenja koja će potvrditi Dan Republike i pri tome mislim da takva rješenja treba prihvatiti i nastaviti smjelo i pravno utemeljeno na tom putu.

(mojKontakt)