Politika 05.10.2015.

Referendum u RS na proljeće?

ČITANJE: 2 minute
referendum
Referendum u RS o radu Suda i Tužilaštva BiH, prema procedurama i procesima, biće održan najranije u martu.

– Referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH se, nažalost, ne može održati u skorije vrijeme, sve dok se ne završe procesi koje je pokrenuo Klub Bošnjaka u Vijeću naroda, smatrajući da je prekršen vitalni nacionalni interes- rekao je juče Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

Nakon što je Ustavni sud RS odlučio da Odluka o raspisivanju referenduma u RS koju je donijela Narodna skupština RS ne vrijeđa vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS ponovo je pokrenuo proceduru pred Ustavnim sudom RS, ali sada po pitanju formiranja Komisije za sprovođenje referenduma u RS, stavljajući veto na ovu odluku.

Procedura je takva da ovaj veto Bošnjaka prvo ide pred Zajedničku komisiju NS RS i Vijeća naroda i, ukoliko se ne postigne dogovor, što je gotovo izvjesno, tek onda će o njemu raspravljati Ustavni sud RS.

– U roku od sedam dana Ustavni sud RS će odlučiti o njegovoj prihvatljivosti. Ukoliko bude utvrđeno da je ovaj zahtjev prihvatljiv, onda je Ustavni sud RS u roku od 30 dana u obavezi da donese odluku- rekao je nedavno Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda RS.

Pod pretpostavkom da Ustavni sud prihvati veto Bošnjaka i svoju odluku donese krajem novembra, stekli bi se uslovi da NS RS u Službenom glasniku RS objavi svoju Odluku o raspisivanju referenduma u RS, što se može očekivati tek krajem decembra ove godine.

Nakon što NS RS objavi odluku o referendumu, građani će se o referendumskom pitanju: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS” izjasniti prve nedjelje po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu Odluke o raspisivanju referenduma u RS.

– Mi nismo protiv BiH, nego samo želimo da ojačamo institucije RS i da vratimo njene stare nadležnosti, ali povratak nekih nadležnosti nije brz već postepen i treba znati da to nije stvar koja može da se riješi za jednu godinu i jedan mandat- rekao je Petrović komentarišući referendum u RS.

(Nezavisne novine)

Oznake: Luka Petrović