Vijesti 01.03.2016.

Reforma zdravstva uslov za povećanje akciza

ČITANJE: 3 minute
akcize
Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, koji je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, neće dobiti podršku u Vijeću ministara BiH ako prije toga ne bude urađena kompletna i sveobuhvatna reforma zdravstva na nivou entiteta u BiH.

Ovo je stav Srpske demokratske stranke (SDS), koji neće biti promijenjen dok se ne ispuni ovaj uslov.

Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, kaže da je stav SDS-a nepromijenjen i da oni neće podržati ovaj prijedlog bez kompletne reforme zdravstva.

-Ne želimo gasiti vatru. Želimo da se uradi reforma zdravstva na nivou RS, ali i u BiH. Ukupna dugovanja u zdravstvu u RS su 513 miliona KM- rekao je Miličević.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, kaže da VM još nije dobilo prijedlog Upravnog odbora UIO.

-Za nas je osnova Reformska agenda, a u okviru Reformske agende jasno je rečeno da, kada je u pitanju povećanje akcize na alkohol i duvan, da je neophodno prije toga izvršiti reformu zdravstvenog sektora. To je ono što će mene kao člana Savjeta ministara BiH opredijeliti za podršku ili nepodršku ovom prijedlogu- rekao je Šarović.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, pak, tvrdi da je od početka jasan stav Vijeća ministara BiH da može doći do takvog procesa ili do povećanja akciza samo ako će ta sredstva koja će biti ostvarena tim putem biti usmjerena u razvojne projekte.

-Prijedlog koji je usvojio Upravni odbor UIO BiH, koji se zove 10+5, dakle 10 feninga za izgradnju autoputeva, pet feninga za izgradnju brzih i magistralnih cesta. To znači da će ta sredstva imati praktično svoj podnamjenski račun i prikupljena sredstva će biti direktno usmjerena ka onim javnim preduzećima koja se bave izgradnjom autoputeva, magistralnih puteva i brzih cesta i neće biti nikakve mogućnosti da se eventualno koriste, da se pokriju deficiti unutar postojećih budžeta na entitetskom nivou- rekao je Zvizdić.

On objašnjava da će, dakle, sva sredstva koja budu ostvarena akcizama biti isključivo namjenski usmjerena u skladu sa Reformskom agendom.

-Mi ćemo vjerovatno u prvom koraku ići sa povećanjem akciza na naftu i naftne derivate, a tek kad entiteti usvoje strateške planove reforme i akcione planove sa dinamikom realizacije i rokovima, onda ćemo ići na povećanje akciza na duhan i alkohol- dodao je on.

Inače, ovaj nacrt je novi udar na privrednike, ali i džepove građana kao krajnjih potrošača. Izmjenama je predviđena i naplata putarine od 0,25 KM po litru naftnih derivata, odnosno kilogramu autogasa. Planirano je da za izgradnju autoputeva bude usmjereno 80 posto novca ubranog od putarine, dok će preostali dio biti korišten za ostale saobraćajnice.

Proizvođači, a posebno oni na koje se direktno odnosi povećanje akciza, prevoznici, ističu da su novi nameti apsolutno neprihvatljivi. Nove namete mogli bi osjetiti i građani ukoliko Nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, koje je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dobije i parlamentarnu podršku.

Apelovala je i Institucija ombudsmana da bi trebalo osigurati da cijene energenata budu usklađene sa kupovnom moći bh. građana. Nacrt zakona biće upućen u Vijeće ministara i, ako bude usvojen, o njemu će se u izvornom obliku izjašnjavati bh. parlamentarci.

(NN)