Svijet 25.05.2022.

Regija Zaporožje najavila pripajanje Rusiji

ČITANJE: 1 minuta

Zvaničnici ukrajinske regije Zaporožje koju pod djelimičnom kontrolom drži ruska vojska najavili su kako će vlast nakon završetka vojnih aktivnosti pokrenuti postupak priključivanja Rusiji.

Član glavnog vijeća vojno-civilne administracije regije Vladimir Rogov izjavio je kako se ne može očekivati povratak Zaporoške oblasti pod kontrolu vlasti u Kijevu.

“Zaporoška oblast je historijski ruska teritorija. Povratak regije pod kontrolu kijevskog režima, šta god tamo pričali, ne dolazi u obzir, kao ni vođenje pregovora s njima”, rekao je Rogov za ruske medije.

On je naglasio kako smatra da vlast u Kijevu ne donosi nikakve samostalne odluke već da su pod potpunom kontrolom drugih zemalja i stranih zvaničnika.

“Apsolutno sve odluke o vojnim operacijama, prebacivanju trupa i napadima donose samo britanski zvaničnici”, naglasio je Rogov.

Prema njegovim tvrdnjama, regija Zaporožje će nakon okončanja vojnih aktivnosti pristupiti pokretanju procesa za priključivanje Rusiji što bi se trebalo izglasati na jednodnevnom referendumu.

“Planiramo biti dio Rusije kao Republika Zaporožje. U dijelu Zaporoške regije uvedena je dvovalutna zona te se može plaćati i u ruskim rubljama”, pojasnio je.

Osim Zaporoške oblasti, sličan referendum o priključivanju Ruskoj Federaciji najavili su i u susjednoj regiji Herson koja se, za razliku od Zaporožja, nalazi pod punom kontrolom ruske vojske.

Iako nije poznato kada bi se referendum mogao održati mnogi pretpostavljaju kako će se uslovi za takvo nešto stvoriti tek u septembru kada bi Rusija mogla primijeniti sličan scenarij kao na Krimu te pripojiti južne dijelove Ukrajine.

(E.M)