Vijesti 06.12.2022.

Regionalna konferencija o energetskim zajednicama u Sarajevu 8. decembra

ČITANJE: 2 minute

Regionalna konferencija o energetskim zajednicama biće održana 8. decembra u Sarajevu. Povod održavanja konferencije su aktuelni problemi u snabdijevanjuju energijom, energentima i rastom cijena u svijetu, dok istovremeno nisu iskorišćene sve mogućnosti da se lokalne zajednice, građani i privreda uključe u proces dekarbonizacije i izgradnju elektrana na obnovljive izvore energije.

Na taj način bi se povećalo snabdijevanje energijom iz lokalnih izvora, što može da ima značajan efekat na sigurnost snabdijevanja, energetsku nezavisnost i povećanje proizvodnje i potrošnje zelene energije.

Organizator je Regionalni centar za održivu energetsku tranziciju – RESET i Henrich Boll fondacija, uz medijsko partnerstvo sa Balkan Green Energy News.

Cilj konferencije je da se otvori dijalog na ovu temu i kroz zaključke daju preporuke i prijedlozi kako čitav proces ubrzati i na efikasan i efektivan način učiniti energetske zajednice građana što prije bitnim faktorom energetske tranzicije i procesa dekarbonizacije. I to, imajući u vidu, kako kažu organizatori, da će problemi u snabdijevanju energijom biti prisutni i u narednih nekoliko godina.

U BiH Republika Srpska i distrikt Brčko donijeli su odgovarajuće zakone i u fazi su pripreme podzakonskih akata, dok su u Federaciji BiH odgovarajući zakoni u fazi nacrta.

Na konferenciji će biti predstavljena iskustva iz Hrvatske i Grčke, dok će učestvovati i predstavnici lokalnih zajednica iz BiH, nadležnih ministarstava, regulatornih agencija, elektroenergetskih kompanija. Biće prisutni i predstavnici nevladinog sektora, međunarodnih organizacija, uključenih u projekte energetske tranzicije u BiH, privrede i finansijskih organizacija, kao i domaći stručnjaci.

Na kraju rada konferencije formulisaće se zaključci i preporuke za sve aktere i kreatore politika i mehanizama podrške kako bi energetske zajednice građana što prije ravnopravno bile uključene u energetsku tranziciju u BiH.

(Z.M.)