Politika 11.04.2018.

REGIONALNI LIDER PO BROJU BiH ima više od 150 političkih partija

ČITANJE: 3 minute

Centralna izborna komisija (CIK) BiH svake godine predlaže gašenje političkih partija, koje po pravilu gase aktivnosti poslije izbornog neuspjeha, ali je uprkos tome BiH regionalni lider po broju stranaka.

Velikom broju političkih partija doprinose upravo takozvane sezonske stranke, koje se pojavljuju uoči lokalnih i opštih izbora, pokušavajući da dođu do dijela kolača u podjeli pozicija. Kada to ne uspiju, postaju potpuno pasivne, a zbog nedostavljanja finansijskih izvještaja dospijevaju pod lupu CIK-a.

CIK je objavio ažuriranu listu stranaka koje su precrtane u sudskim registrima, jer duže od godine nisu aktivne niti su podnosile finansijske izvještaje. U izbornoj komisiji smatraju da su u slučaju političkih partija koje ne dostavljaju finansijske izvještaje i ne prijavljuju se za učešće na izborima ispunjeni uslovi za njihovo brisanje iz sudskog registra po službenoj dužnosti. Prošle godine je iz CIK-a upućen prijedlog za brisanje deset, a ove godine za još pet stranaka.

Politički put je na taj način od 2009. godine okončan za 172 partije, a u istom periodu sudovi su na zahtjev stranaka iz registra izbrisali njih 18. Uprkos tome u BiH djeluje više od 150 političkih partija, a samo prošle godine formirano ih je više od deset. Među poznatijim su Narodna stranka Ognjena Tadića, Nezavisni blok Senada Šepića i Snaga Hercegovine Slobodana Šarabe. Taj trend je nastavljen i ove godine, a jedna od novih partija je Penzionerska demokratska stranka, koja je osnovana nakon raskola među političkim liderima najstarije populacije u Srpskoj. Novu penzionersku struju predvodi bivši lider Partije ujedinjenih penzionera Ilija Stevančević.

U Koaliciji “Pod lupom”, koja prati izborni proces, kao razloge za postojanje velikog broja stranaka navode nepostojanje jedinstvenog zakona i jedinstvenog registra, mali broj potpisa potrebnih za registraciju i niske administrativne takse prilikom registracije.

– Stranke niču i zbog pokušaja manipulacije izbornim procesom i izborne prevare. Pojedini politički subjekti prijavljuju se za učešće na izborima samo s jednim ciljem, a to je ovladavanje mjestima u biračkim odborima. Oni nisu zainteresovani za glasove birača, već žele dobiti mjesta u biračkim odborima koja će prodati za novac ili razmijeniti za protivusluge. Ako to ne uspiju, postaviće simpatizere za članove biračkih odbora za izborni dan kako bi oni zaradili naknadu od 50 KM po osobi, koja se finansira iz budžeta, odnosno novcem građana. Kako god, nemaju šta da izgube – ističu u Koaliciji “Pod lupom”.

Ovom trendu doprinosi i to što je na sceni fragmentacija, a ne polarizacija stranaka.

– Konstantno nastaju nove stranke iz postojećih, iako među njima ideološki postoje male razlike i zastupaju sličnu ili istu politiku. To nije nužno dobro, jer kvantitet ne znači kvalitet – navode u Koaliciji “Pod lupom” i dodaju da je jedan od razloga bujanja broja stranaka i veliki izborni plijen i moć koja je u BiH izmještena iz sistema u ruke partija i njihovih lidera.

Za stranku 50 potpisa

Za osnivanje političke partije u RS potrebno je da 500 punoljetnih osoba potpiše izjavu, dok u FBiH to može da učini samo 50. Za osnivanje stranke u Brčko distriktu treba 300 potpisa.

(Glas Srpske)