Magazin 05.06.2019.

Regionalni muzičari ne zaboravljaju Akija

ČITANJE: 2 minute

Bendovi “Stonebride” iz Zagreba i domaćini “Shizomantra” održaće zajednički nastup u subotu, 8. juna, u Banjaluci u prostorijama DKC “Incel”, u sklopu koncerta “AkiTour”. Riječ je o drugom izdanju muzičke manifestacije “AkiTour”, koja je posvećena Aleksandru Mujčinoviću Akiju, tragično preminulom dugogodišnjem prijatelju bendova i fotografu, koji je bio jedna od najzaslužnijih osoba za izgradnju brojnih mostova između francuske i balkanske nezavisne scene.

Kao dio “UNSA Geto” ekipe, koja i stoji iza organizacije koncerta, Aki je kao fotograf, organizator koncerata, vozač brojnih bendova iz regije i Evrope i šta sve ne, bio neko koga su ljudi na muzičkoj sceni veoma cijenili i voljeli.

U okviru prve turneje “AkiTour 2018”, koja je obuhvatala Ljubljanu, Zagreb i Banjaluku, nastupili su “St!llness” i “Antenat” iz Hrvatske, Slovenci “Red Five Point Star”, “Sopot” iz BiH i francuski “Joke”. Kao produkt te turneje, od prihoda od ulaznica izrađena je vinilna kompilacija “Aki”, koju je objavila Izdavačka kuća “PDV Records”. Oni koji su poznavali Akija ističu da osim što je bio dobar koncertni fotograf, on je bio i prijatelj brojnih muzičara i dobri duh regionalne scene. Banjalučki fotograf Vedran Ševčuk Alf, koji je sarađivao s preminulim Akijem, podržao je i pozdravio tadašnju ideju benda “Joke” da objavi kompilaciju pjesama u Akijevu čast.

“Aki je bio kolega fotograf, ali prije svega prijatelj i neko ko je davao sve od sebe i volio raditi s bendovima, bendovi su voljeli s njim da rade, tako da mislim da je inicijativa benda ‘Joke’ veoma lijep gest i da je Aki kroz svoje radove i prijatelje još sa nama”, rekao je Ševčuk.

Na najavljenom koncertu, koji će biti održan u DKC “Incel”, nastupiće “Stonebride”, zagrebački teškaši, koji postoje od 2005. godine. Prepoznati kao prava koncertna atrakcija koja stvara vlastiti zvuk uz neprekidnu predanost muzici, pozvani su da nastupe u čast prerano preminulog prijatelja Aleksandra Mujčinovića. Njihov izraz je namijenjen svim ljubiteljima alternativnih, psihodeličnih vibracija. Osim sastava iz Zagreba, publici će se predstaviti i “Shizomantra”. U pitanju je instrumentalni bend iz Banjaluke, nastao 2008. godine, a čine ga muzičari iz poznatih banjalučkih sastava “Revolt”, “Recall” i “Deer In The Headlights”. I jedna njihova pjesma se nalazi na pomenutoj vinilnoj kompilaciji “Aki”. Početak koncerta je zakazan za 22 časa. Aki je ubijen u novembru 2016. godine u svojoj kući u Banjaluci.

(Nezavisne)