Vijesti 07.12.2018.

REGISTAR NEKRETNINA Uneseno preko 14 000 jedinica imovine

ČITANJE: 2 minute

U gradski registar nekretnina do danas je ukupno uneseno 14.154 jedinice imovine, što je u odnosu na 31. decembar prošle godine povećanje za 3.858 novih jedinica.

-Očekujemo da će do kraja godine biti ukupno uneseno oko 15.000 jedinica – kazao je Radenko Laketić, načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, precizirajući da se u ovu računarsku aplikaciju unose podaci o gradskim stanovima, poslovnim prostorima i garažama i ostalim objektima u vlasništvu Grada, kao i o zemljištu, javnim površinama, komunalnoj infrastrukturi, sportskim objektima, obrazovnim i kulturnim ustanovama, i ostalim portfeljima imovine.

Uspostavaljanje ovog elektronskog registra je neophodno da bi se sredila evidencija i efikasno upravljalo gradskom imovinom.

U okviru ovog registra, identifikovano je, između ostalog, 2.000 zemljišnih parcela površine oko 242 hektara u vlasništvu Banje Luke.

-Ove podatke upisali smo u Registar nekretnina i dostavili nadležnom Odjeljenju za privredu u cilju realizacije projekta iznajmljivanja u zakup zemljišta zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima – naglasio je Laketić.

Prema njegovim riječima, Registar je naročito došao do izražaja u trenutku kada se javila ideja i potreba da Grad Banja Luka samostalno obavlja poslove evidencije i naplate zakupnina za poslovne prostore i garaže.

-Ovaj posao ranije je obavljao Zavod za izgradnju, ali nekvalitetno, što je dovelo do problema i gubitaka u budžetu Grada. Zato je Grad prošle godine preuzeo ove poslove od ZIBL-a i nadogradnjom Registara nekretnina novom aplikacijom KOMIS, dobio savremen i efikasan sistem za evidenciju zakupaca, fatkurisanje zakupnina i praćenje uplata i finansijsku analizu prihoda po tom osnovu – rekao je Laketić.

Analiza je pokazala da je u 2018. godini ostvaren značajan porast prihoda po osnovu komercijalnog zakupa.
Foto arhiva

-Uz to, nadograđenim Registrom dobili smo i jedinstvenu bazu podataka o partnerima i stvorena je mogućnost brzog uvida u stanje dugovanja svakog zakupca – kazao je Laketić.

Odjeljenje trenutno vodi i preko 70 postupaka za knjiženje poslovnih objekata, prostora i garaža u vlasništvu Grada, u javnim evidencijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove PJ Banja Luka.

Naime, krajem 2016. godine, Grad je, po prvi put, pokrenuo projekat uspostavljanja elektronskog registara imovine, u sklopu kojeg je doniran i softver, odnosno računarska aplikacija „Registar nekretnina“.