Biznis 27.05.2019.

Registracija stanova na dan porasla 40 odsto

ČITANJE: 2 minute

Kampanja s ciljem dizanja svijesti o benefitima legalnog iznajmljivanja smještaja i suzbijanja sive ekonomije u oblasti turizma je završena, a prema preliminarnim analizama organizatora – urodila je plodom.

Prema podacima analize, već u prvih 10 dana kampanje registracija stanova na dan porasla je 30 odsto, a do kraja kampanje oko 40 odsto.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kaže da su već deseti dan kampanje uvidjeli pozitivne pomake.

“Cilj nam je i bio da se stanovi na dan prijave, da možemo da kontrolišemo ko nam dolazi i koliko imamo raspoloživih kapaciteta u gradu”, rekao je Stanić.

Dodao je da je, s druge strane, cilj kampanje bio naplaćivanje boravišne takse i paušala za stan na dan.

“Drugi cilj je bio da iskontrolišemo i aktiviramo hotele i hostele da plaćaju boravišnu taksu i prijavljuju sve goste”, kazao je Stanić.

Najavio je da im je plan da uskoro naprave centralni registar smještajnih kapaciteta.

“Želimo da svako ko izdaje smještaj, bio to hotel, hostel, stan na dan, etno-selo ili vikendica, bude prijavljen u ovaj registar i da TOBL u svakom trenutku zna koliko u gradu ima slobodnih kreveta”, objasnio je Stanić.

Prema njegovim riječima, ovo je izuzetno važno, posebno ako u grad dolaze veće grupe turista.

“Moramo da znamo koliko ljudi je potrebno da se smjesti i gdje možemo da ih smjestimo. Cilj je da sve to možemo saznati jednim klikom”, rekao je Stanić.

Dodao je da u dogovoru s inspekcijom kreću u drugi, nešto rigorozniji korak kontrole hotela i hostela.

U Turističkoj organizaciji grada (TOBL) kazali su da planiraju nastaviti s ovom kampanjom, te da sve veći broj građana dolazi da prijavi stan na dan.

“Sudeći prema preliminarnim rezultatima možemo reći da je kampanja veoma uspješna”, rekla je Branka Branković, stručni saradnik za odnose s javnošću u TOBL.

Istakla je da kompletnije rezultate očekuju krajem godine, a prema prvim rezultatima, hotelijeri boravišne takse plaćaju oko 30 odsto više.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, rekao je da su ovom kampanjom htjeli animirati građane da registruju smještaj.

“Sada u gradu imamo registrovano oko 1.300 zajednica etažnih vlasnika (ZEV). Cilj ove kampanje je da registrujemo sve ZEV-ove na području grada”, rekao je Kecman. Dodao je da zbog neregistrovanja stanova na dan trpe svi u zajednici etažnih vlasnika.

(Nezavisne)