Vijesti 03.05.2016.

Regodići na Manjači već dvije sedmice bez vode

ČITANJE: 2 minute
manjaca-voda-regodici
Više od dvije sedmice Regodići na platou Manjače nemaju vode. Za piće i osnovnu higijenu,  vade ono malo vode iz bunara i skupljaju kišnicu.

Ali i ti izvori presušuju, pričaju mještani. Najveću muku zadaje napajanje 50-tak grla krupne stoke u selu. Jovo Regodić, u štali, na vezu, ima osamnaest muznih krava. Pojilice pred njima su suve.

“Ja sam prije trideset godina tovio u štali  tridest bikova. Nikad nisma imao problema sa vodom, a otkad sam prebačen na Banjicu, sad nemamo ni mi čestito da se napijemo, kamoli stoka.Kod samog spajanja nas na taj sada vodovod,  tu je napravljena neka velika greška, gdje nemamo nikako mi Regodići pritiska”, rekao je  Jovo Regodić.

U desetak kuća u selu ostali su većinom, stari i bolesni. Nekoliko domaćinstava bavi se stočarstvom i prodajom mlijeka. Ruža Vulin, priča da nema oluka na kući, pa ne može ni kišnicu sakupljati. Muž je na bolesničkoj postelji, a nju astma guši. Kaže, nije više u snazi da nosi vodu iz bunara.

“Imam petnaestero u štali, teladi i krava. Treba dosta vode, ali sad nema ništa. Ja ne znam šta ću i kako ću se snalaziti”, rekla je Ruža Vulin.

Starina Dimitrije Regodić, iako osamdesetogodišnjak, ne predaje se.  Prošle godine preživo je moždani udar,  ali kaže, u štali ima još šest grla pa se nekako mora snalaziti..

“Ja i baba, ona iznosi iz bunara u kadu, ja dogonim krave i napajam i tako. Naporno je, ja sam prošle godine operisan i doktor mi rekao da ne smijem dizati više od kile. Međutim, nema od toga ništa. Mora se raditi”, rekao je Dimitrije Regodić.

Čim vrijeme dozvoli ulazak mašina na trasu vodovoda, radnici i mašine,  izaziće na teren, poručuju iz Centra za razvoj i unapređenje sela. To bi najkasnije, kako obećava direktor Milenko Šarić, trebalo da bude, sutra ili prekosutra.

(ATV)