Vijesti 18.12.2017.

Regodići pod snijegom i danima bez kapi vode, mještani strahuju za stoku!

ČITANJE: 2 minute

“Mi ćemo se nekako i napiti vode, ali šta da radimo sa stokom?” To pita Dragoljub iz Regodića na Manjači, sela u kome već 15 dana, kako kaže, nema vode. Zato i nema drugog izbora nego sa kravama kod komšije na bunar i na ciči zimi da zahvati nekoliko kofa vode da bi ih napojio.

“Volio bih dotične da malo povedu računa o ovome. Nazovem dotičnog dolje za vodovod, on kaže “što mene zoveš”. Koga ću zovnuti, popa, da mi pop objasni. Nije to njegova parohija. To je njegova parohija, da pusti vodu. Ali 15 dana je 15 dana”, ispričao je za ATV Dragoljub Regodić.

U Regodićima je, većinom, stariji živalj i svi drže stoku. “Od nje živimo”, priča starina Dimitrije. Prevalio je osamdesetu i kaže da se ovakve nestašice vode ne sjeća.

“Od kako je ovaj vodovod priključen, nikad nije bilo ovako dugo. Bude preko ljeta, kad su one suše bile, ali otklone ljudi za par dana. A sad, zbog čega je nema, ja ne znam”, kaže Dimitrije Regodić.

Iako se nalaze na 800 metara nadmorske visine, sa starim vodovodom nikad nisu imali problema. Tek kada je, takozvana, Banjica počela da radi prije pet godina, počeli su problemi. Jovo kaže da se i ono vode što su sačuvali za stoku zamrzlo.

“Snalazimo se, imamo te naše čatrnje, bunare, koje smo pravili još nekih šezdesetih godina. Ja imam dva bunara takva, ali sam već pri kraju, iako je od neki dan pomalo padala kiša i topio se i snijeg i sve, ali puno stoke, puno popiju dnevno, tako da sam i ja već pri kraju”, priča Jovo Regodić.

U banjalučkom Centru za razvoj poljoprivrede i sela tvrde da nije tačno da na platou Manjače vode nema čak dvije sedmice, nego samo zadnja 2-3 dana.

“Vode je nestalo od vremena kada je nevrijeme pokidalo električnu energiju, i poslije toga, četiri dana nakon nevremena, kada su se ispraznili sistemi u rezervoarima, tog trenutka je nestalo vode. Popravljen je taj frekventni regulator, koji je izgorio, tako da je bazen počeo da se puni”, izjavio je Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

U Centru uvjeravaju da je sve popravljeno i obećavaju da bi, do kraja dana, voda trebalo da potekne iz česmi.

Mještani zaseoka Regodići kažu da vode imaju još samo za nekoliko dana, što za sebe, što za stoku. A zima je na Manjaču već uveliko stigla.

(ATV)