Vijesti 15.09.2020.

REIS KAVAZOVIĆ: Banjalučki muftija kršio propise Islamske zajednice, nanio nam veliku imovinsku štetu

ČITANJE: 2 minute

Novi broj Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod povodom današnjeg jubileja, 50. godišnjice od izlaska prvog broja, donosi ekskluzivni intervju sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovićem.

Reisu-l-ulemom Kavazović također je komentirao i situaciju kada je zbog utvrđenih propusta u radu dužnosti razriješio muftiju IZ Bošnjaka za Evropu izvan domovinskih zemalja Osmana ef. Kozlića, prenose agencije.

“Kao reisu-l-ulema ne mogu garantovati da u radu naše Zajednice neće biti propusta, ali mogu garantovati svim članovima i pripadnicima da nećemo skrivati greške i propuste i da ćemo uvijek insistirati na odgovornosti svakog pojedinca, ma ko to bio. Ništa od onoga što se desilo, ne bi se desilo da su odgovorne osobe u Banjaluci poštovale propise Islamske zajednice o vakufskoj imovini. Naprotiv, oni su ih kršili, a odluke viših organa zanemarivali”, kazao je reisu-l-ulema.

On je podsjetio da se nakon prvih prijava o tome da se u Banjaluci dešava raspolaganje na vakufskoj imovini od Medžlisa IZ Banjaluka 2014. godine, a koje nije bilo u skladu sa važećim procedurama Islamske zajednice, u proces uključila Vakufska direkcija i vratila ga u okvire i propise Islamske zajednice pred Vijećem muftija koje je donijelo zaključak da se to ispravi.

“Sada je jasno da se te smjernice nisu poštovale i da su se vodili procesi otuđenja imovine o kojima viši organi IZ nisu bili upoznati. Nepoštivanje propisa i procedura IZ od strane ljudi u MIZ Banjaluka, prije svih predsjednika i glavnog imama, i njihovo samovoljno odlučivanje bez Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Banjaluka, ali nažalost i nepostupanje po zaključku Vijeća muftija od strane muftije banjalučkog i IO Medžlisa i njihovo zanemarivanje upozorenja od strane Vakufske direkcije, doveli su do velike štete na imovini Islamske zajednice”, kazao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da su u toku sudski procesi koji bi trebali pokazati odgovornost svakog pojedinca.

“Možda smo mogli neke od ovih sudskih postupaka i ubrzati, ali smo se plašili da ne požurimo sa sudom ili da nekom ne nanesemo nepravdu”, kazao je, između ostalog, reisu-l-ulema u intervjuu za Preporod, čiji je integralni sadržaj dostupan u digitalnom i printanom izdanju ovog lista, prenosi Mina.

(SB/banjaluka.net)