Vijesti 24.09.2021.

REIS KAVAZOVIĆ: Poziv svim muslimanima Evrope da sa hrišćanima i Jevrejima grade zajednički dom

ČITANJE: 1 minuta

Poglavar Islamske zajednice u BiH, Husein efendija Kavazović, pozvao je sve muslimane u Evropi da „zajedno s braćom i prijateljima hrišćanima i Jevrejima, grade zajednički dom koji će biti prostran za sve Ibrahimove a.s. potomke“.

Pozivam vas da zajedno gradimo civilizaciju čiji će korijeni biti judeo-hršćansko-islamski, kao novu nadu za ljudski rod. To je nada za koju su živjeli naši preci i nada u kojoj ćemo živjeti i mi i za ovu ideju se boriti. Naša ruka je ispružena i naš poziv je otvoren, rekao je Kavazović u hutbi u Zagrebačkoj džamiji, u okviru posjete Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj, prenosi Srpskainfo.

– Previše je zla, nepovjerenja i zaziranja u našoj prošlosti da bismo bili inertni i lijeni. Vrijeme je da postanemo združeni i poduzetni u zajedničkim naporima da naša budućnost i budućnost onih koji dolaze za nama bude mirnija, svjetlija i prosperitetnija – rekao je reisu-l-ulema, a prenosi Novinska agencija Mina.

Prisutnim vjernicima na džuma-namazu na kraju hutbe je poručio: “Volite ovu zemlju, ona je vaša domovina, ali i pomozite da se uspostave dobri odnosi s našom Bosnom i Hercegovinom”.

(SB)