Vijesti 10.04.2023.

REIS ZABRINUT: Incko mi poručio da se Bošnjaci mogu osloniti samo na sebe, ne izlazi mi to iz glave

ČITANJE: 1 minuta

Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović otkrio je poruku koju mu je večeras poslao bivši visoki predstavnik Valentin Inzko na iftaru u organizaciji lokalnog medžlisa u Zenici.

Portal Klix.ba posjeduje video zapis dijela govora reisa Kavazovića u kojem je, kako je rekao, prvi put ispričao nešto što ga je jako zabrinulo i što mu je danima na pameti.

“Bio sam u Kataru, na iftaru kod katarskog emira. Bio je i Valentin Inzko. Nije bio na iftaru, ali je bio u Kataru sa našim ambasadorom. I poslao mi je poruku. Ne znam zašto ja. Nisam ga vidio. Rekao je, prenesi reisu, a mi se znamo dugo, prenesi mu i reci mu da Bošnjaci nemaju na koga da se oslone osim na sebe”, rekao je Reis prisutnima.

Na kraju je dodao: “Moram vam reći da me ova njegova poruka zabrinula i ne mogu je izbaciti iz glave.”

Večerašnjem iftaru u Zenici prisustvovali su ugledni privrednici iz tog dijela Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, reis Kavazović je nedavno rekao da politički akteri u našoj zemlji moraju pokazati odgovornost za stanje u zemlji i u potpunosti je preuzeti te da prestanu očekivati ​​rješenje od međunarodnih aktera.

On je rekao da će svako nedosljedno i pristrasno nametanje novih pravila za konstituisanje vlasti samo dodatno uništiti već urušen nivo društvenog povjerenja u političke institucije vlasti, kako domaće tako i međunarodne.

Na kraju je poručio političkim i društvenim akterima da traže rješenja koja su rezultat dogovora i kompromisa i izbjegavaju sve što vodi daljoj polarizaciji društva, prenosi Klix.

(SB)