Vijesti 25.07.2019.

REJONSKE PIJACE POD KAPOM CENTRA ZA SELO Stričići, Bronzani Majdan i Potkozarje dobiće uređena mjesta za trgovinu

ČITANJE: 3 minute

Centar za selo planira da do kraja iduće godine revitalizuje i stavi pod svoju kontrolu tri lokacije na kojima trenutno funkcionišu neformalne rejonske pijace, i to u Stričićima, Bronzanom majdanu i  Potkozarju.

One bi, zajedno sa tržnicom, koja bi trebalo da bude otvorena u Lazarevu i koja bi bila centralna, sačinjavala mrežu lokacija na kojoj bi poljoprivredni proizvođači iz Banjaluke mogli prodavati poljoprivredne proizvode.

– Radi se o mjestima koje su koristili naši građani još dok je pijacama upravljala zemljoradnička zadruga “Agropromet” ili gradska tržnica. Te lokacije su, zbog prestanka upravljanja, danas potpuno neuređeni prostori. Na njima se i dalje okuplja stanovništvo i prodaje različita roba ali bez bilo kakve kontrole, nadzora, upravljanja. Sada želimo da to promijenimo – rekao je direktor Centra Draško Ilić.

Dodao je da je potrebno definisati te lokalitete i obezbijediti osnovne tehničke uslove.

– To podrazumijeva ograđivanje lokacija, dovođenje vode, gradnju sanitarnih čvorova, karantin prostor i ostalu infrastrukturu. Biće prisutna i veterinarska služba, a sanitarni inspektori će kontrolisati ispravnost proizvoda koji se prodaju – naveo je on.

Kazao je da će Grad izdvojiti sredstva za ta ulaganja – jedan dio ove, a drugi iduće godine.

– Mi u međuvremenu želimo da oživimo te prostore ali cilj je da sve bude žavršeno do kraja 2020. – rekao je Ilić.

Kada je u pitanju tržnica, koja bi trebala biti otvorena u Lazarevu, od najava koje su se prvi put pojavila krajem prošle godine nije se puno promijenilo.

Ilić je rekao da je razlog tome što još traje priprema tehničke i druge dokumentacije, te da je za taj posao zaduženo Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje.

– Tek kad oni završe svoj dio posla onda se može krenuti sa obnovom tog prostora, koje je prilično zapušteno i propalo. Nadamo se da će i ta tržnica biti u funkciji do kraja ove kalendarske godine – naveo je Ilić.

Napomenuo je da je unutrašnjim plavilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u Centru formirana nova služba.

– Ona će se baviti ispitivanjem tržišta, organizacijom otkupa i plasmana poljoprivrednih prozivoda, ali i organizacijiom tržnice u Lazarevu, te reonskih pijaca – rekao je Ilić.

Predsjednik Savjeta MZ Stričići Rade Božić je rekao da od propasti “Agroprometa” mještani samoinicijativno organizuju stočnu pijacu srijedom.

– Pijačna lokacija nije nigdje registrovana i treba da se uredi, na terenu, da se uvedu određena pravila. Predložili smo Centru da se prostor prilagodi kako bi to bila i kvantaška pijaca, na kojoj bi se pored stoke mogli prodavati i poljoprivredni i drugi proizvodi. Pored toga, iako stočna pijaca radi, mi nemamo veterinara. Ta situacija bi trebala da se promijeni – kazao je Božić.

Dodao je da to ne bi bilo od koristi samo mještanima Stričića već i okolnih opština, jer ona ima i regionalni karakter.

– Nalazi se skoro na granici Stričića i Pavića, tako da i mještani iz te mjesne zajednice dolaze na ovu pijacu. Isto tako dolazi veliki broj ljudi iz Mrkonjić Grada, Ribnika i Oštre Luke – rekao je Božić.

Baza podataka u izradi

Draško Ilić je rekao da je Centar pokrenuo izradu elektronske baze podataka poljoprivrednih proizvođača u Banjaluci.

– Ta evidencija bi trebala da definiše sve proizvođače, njihove djelatnosti i da li i koliko viškova prozvode. To će nam pomoći da dođemo do onih koji imaju određene proizvode i budemo posrednici u plasmanu onoga što uzgajaju – naveo je Ilić.

Dodao je da je raspodjela podsticajnih sredstva u završnoj fazi isplaćivanja.

(Srpskainfo)