Politika 29.10.2020.

REJTING RADOJIČIĆA RASTE Rajčević: SNSD očekuje pobjedu i svim gradovima i velikoj većini opština

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Glavnog izbornog štaba SNSD-a Srđan Rajčević izjavio je danas u Banjaluci da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je rejting njihovog kandidata za gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića u konstantnom rastu u odnosu na kandidata PDP-a i SDS-a Draška Stanivukovića.

Rajčević je na konferenciji za novinare u Sekretarijatu Glavnog odbora SNSD-a rekao da SNSD očekuje da će imati najmanje 13 odbornika u Skupštini grada Banjaluka ili oko 35.000 glasova na aktuelnim izborima.

“Očekujemo pobjedu u svim gradovima i u velikoj većini opština, a najubjedljiviju u Banjaluci. Želimo da ostvarimo proklamovani cilj i pobijedimo u 80 odsto lokalnih zajednica kada je riječ o izborima za načelnike i gradonačelnike”, naveo je Rajčević.

On je dodao da je cilj SNSD-a i koalicionih partnera da se održi ekonomska stabilnost uprkos krizi zbog virusa korona, te da se obaveze iz budžeta ispunjavaju redovno.

“I da nakon krize ostvarimo ekonomski rast”, poručio je Rajčević i dodao da je na tom planu važno ostvarivanje kapitalnih investicija.

On je rekao da se Centralna izborna komisija BiH, kada je riječ o SNSD-u, ponaša diskriminatorski, te da imaju informacije da ta komisija razmatra mjere odgađanja izbora, čemu se SNSD protivi i želi da izbori budu održani 15. novembra.

Rajčević je rekao da je protivzakonita odluka CIК-a o odgađanju izbora za 15. novembar bila pogrešna jer su uslovi u oktobru bili mnogo bolji u pogledu epidemiološke situacije.

On smatra da treba naći način da nesmetano glasaju svi oni koji su zaraženi virusom korona i koji su u izolaciji.

“Važno je da ne budu uskraćeni za svoje biračko pravo i očekujemo da CIК na to odgovori”, rekao je Rajčević.

On je dodao da je odgađanje izbore stvorilo probleme lokalnim zajednicama kada je riječ o usvajanju budžeta, o čemu takođe treba voditi računa.

Rajčević ističe da SNSD potpuno podržava sve epidemiološke mjere nadležnih u vezi sa virusom koje su na snazi u Srpskoj, kao i one koje će proisteći sa jučerašnjeg sastanka u Vladi Srpske radi zaštite zdravlja stanovništva i privrede.

On je rekao da SNSD podržava odluku da privreda ne bude podložna novim mjerama Republičkog štaba za vanredne situacije, odnosno da ne bude “lokdauna”, te da u situaciji širenja virusa svaki pojedinac bude odgovoran i disciplinovan kada je riječ o poštovanju mjera nadležnih.

On je podsjetio da je SNSD zbog epidemiološke situacije naložio svojim aktivistima, lokalnim štabovima i članstvu obustavu javnih promotivnih aktivnosti i skupova.

“To je bila odgovorna mjera i pozivam i ostale političke subjekte da u izbornom procesu urade isto”, poručio je Rajčević.

On je rekao da se kampanja SNSD-a pod sloganom “Okupljanje za Srpsku”, i pored objektivnih teškoća, odvija uspješno i na realnim osnovama, te bez laži, kojima se služe protivnici ove stranke.

“Ne vodimo funkcionersku kampanju. Svaki funkcioner Srpske ima pravo da zbog svog redovnog posla ode u neku lokalnu zajednicu i sastane se sa lokalnim vlastima. Mislim da to nikome ne treba biti sporno”, poručio je Rajčević.

On je upozorio da se veliki dio opozicije ne ponaša u skladu sa epidemiološkim mjerama, ilustrujući to potezima Draška Stanivukovića iz PDP-a koji se na terenu pojavljuje sa neadekvatnim sredstvima zaštite od virusa i vizirom.

“On time dovodi u zdravstvenu opasnost one koji se pojavljuju na tim skupovima, a što se toleriše u odnosu na SNSD čiji se kandidati i funkcioneri budno prate na tom planu”, naveo je Rajčević.

On je rekao da PDP i Stanivuković u kampanji promovišu nerealne i demagoške priče koje su neostvarive i jednokratne.

Кada je riječ o odnosima sa DNS-om, Rajčević kaže da se ta stranka opredijelila da bude opozicija kada je riječ o republičkom nivou vlasti, ali da SNSD podržava stavove lokalnih odbora DNS-a koji podržavaju kandidate SNSD-a za načelnike i gradonačelnike.

(Srna)