Vijesti 17.10.2015.

Rekonstrukcija Dnevnog centra u Derventi u završnoj fazi

ČITANJE: 1 minuta
buducnost derventa
Rekonstrukcija objekta Dnevnog centra u Derventi, u vrijednosti 80.000 dolara, je u završnoj fazi, saopšteno je iz Javne ustanove Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost”, u okviru koje se nalazi objekat.

– Riječ je o dva sprata zgrade koji su devastirani u toku ratnih dejstava i koji do sada nisu korišteni, a ovaj prostor će nakon saniranja krova i fasade, unutrašnjosti i drenaže biti ponovo osposobljen. Radove finansira japanska Vlada, a provodi ga Međunarodna organizacija za migracije- navodi se u saopštenju.

U Ustanovi ističu da će, nakon rekonstrukcije, prostor biti namijenjen poboljšanju smještaja korisnika Centra, a biće stvorene i pretpostavke za uvođenje dodatnih sadržaja i programa koji bi imali za cilj rehabilitaciju slijepih, slabovidih i lica sa višestrukim smetnjama.

“Budućnost” Derventa je ustanova socijalne zaštite osnovana 1947. godine. NJena djelatnost obuhvata obrazovanje i vaspitanje, rehabilitaciju i zapošljavanje slijepih i slabovidih lica i lica sa višestrukim smetnjama.

Specifičnost ustanove ogleda se u tome što ima obrazovnu komponentu, odnosno organizovanu osnovnu i srednju školu sa internatom, u kojoj se obrazuju i borave lica iz cijele Republike Srpske.

Nastava se održava prema nastavnim planovima i programima propisanim od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U okviru srednjeg obrazovanja, postoji zanimanje fizioterapeutski tehničar koje pohađaju lica sa oštećenim vidom, dok lica sa višestrukim smetnjama imaju mogućnost da pohađaju krojačku školu u kojoj stiču osnovna znanja za pomoćne, jednostavnije poslove u tekstilnoj industriji.

Osim toga, Javna ustanova “Budućnost” pruža usluge dnevnog zbrinjavanja za lica sa višestrukim smetnjama sa područja derventske opštine.

(Agencije)