Vijesti 21.09.2016.

Rekonstrukcija PMF-a: Bolji uslovi za studente

ČITANJE: 1 minuta

Rekonstrukcija Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci je počela i trajaće do decembra. Zamjenom stolarije i toplotnom izolacijom fasade, studenti će boraviti u mnogo boljim uslovima.

U to su se uvjerili i entitetski ministri za građevinarstvo, ali i gosti iz Srbije i Hrvatske.

PMF će sa još 30 objekata, koji će biti rekonstruisani, doprinijeti uštedi energije. Energetska efikasnost će uskoro postati praksa i kod nas, a već odavno je u zemljama regiona.

“Prelazi se na obnovljive izvore sa fosilnih goriva. Sada će kao energent imati pelet isključivo. Vrijednost ovog projekta je 800.000 KM. Ovdje je termička izolacija, promjena prozora, vrata, izmjena krova na objektu, izmjena energenta, izmjena kotlova za grijanje. Izmjena rasvjete, prelazi se na led rasvjetu”, izjavila je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

“U Hrvatskoj imamo plan uložiti 311 miliona evra. To su radovi obnove fasade, radovi na obnovi krovišta, prozora,vrata i kotlovnica”, kazao je Lovro Kuščević, ministar građevinarstva i prostornog uređenja Hrvatske.

Ni jedan novi objekat više neće dobiti upotrebnu dozvolu bez energetskog sertifikata, poručuju iz Vlade Srpske. Na Regionalnoj konferenciji razmijenili su iskustva kako bi i domaću zakonodavstvo uskladili sa onim u Evropi.

“Republika Srbija je pored zakonodavnog okvira, koji, rekla bih, završila 2012/13. godine u oblasti energetike, zaštite životne sredine, planiranje izgradnje, postavila osnove zakonodavstva i zakonodavnih akata, onda u realnom životu pokušala da pretoči. Onda smo planirali da do 2020. godine povećamo energetsku efikasnost između 15 i 20 odsto”, rekla je Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Za projekat je u BiH apliciralo više od 300 objekata. Svjetska banka podržala je svega 30. Ipak i to je početak.

(ATV/foto: Ilustracija)