Vijesti 01.03.2016.

Rekordan broj kandidata za Nobelovu nagradu za mir

ČITANJE: 2 minute
nobel
Ove godine se rekordnih 376 kandidata takmiči za Nobelovu nagradu za mir, objavio je danas Nobelov institut koji drži u tajnosti imena nominovanih kandidata.

Prethodni rekord bio je 2014. kada je predloženo 278 imena. Iako Nobelov institut ne objavljuje imena kandidata vjeruje se da su ove godine na spisku toliko različite ličnosti kao što su kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Donald Tramp, bivši saradnik američke Nacionalne agencije za bezbjednost Edvard Snouden i papa Franja.

– To odražava činjenicu da živimo u svijetu u kojem ima mnogo sukoba i u kojem takođe postoji određen broj procesa koji idu u pozitivnijem smjeru. Očigledno je sve to inspirisalo mnoge ljude da iskoriste svoje pravo i nekog kandiduju za nagradu- rekao je za agenciju Frans pres direktor Nobelovog instituta u Oslu Olav Njelstad Od 376 kandidovanih, 228 su pojedinci, a 148 organizacije, naveo je Nobelov institut.

Njihov identitet ostaje tajna najmanje 50 godina sem ako njihovi predlagači, poslanici i ministri, bivši dobitnici nagrade, profesori univerziteta ne odluče da javno objave svoj izbor.

Tako se vjeruje da su ove godine u trci kandidat za američku republikansku predsjedničku nominaciju Donald Tramp, učesnici u kolumbijskom mirovnom procesu, papa Franja, nemačka kancelarka Angela Merkel, stanovnici grčkih ostrva koji pomažu migrantima i američka glumica Suzan Sarandon.

Na spisku su, kako se vjeruje, i kongoanski ginekolog Denis Mukvege, Nađa Murad, iz etničke grupe Jazida koja je pobjegla od Islamske države gdje je bila seksualni rob, aktivisti za borbu protiv nuklearnog oružja, avganistanski ženska biciklistička reprezentacija. Pet članova Nobelovog odbora koji biraju pobjednika danas su imali svoj prvi sastanak za ovogodišnji izbor, na kome su mogli da predlože i druge kandidature po njihovom izboru.

Ime jednog ili više pobjednika, maksimalno troje, biće poznato 7. oktobra. Prošle godine nagrada je dodjeljena kvartetu za nacionalni dijalog iz Tunisa. Nobelov komitet saopštio je u oktobru 2015. da je ta grupa doprinjela izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu poslije Revolucije jasmina 2011. godine.

(Novosti.rs)