Svijet 23.01.2023.

Rekorder bjegunac izmiče pravdi sedam decenija

ČITANJE: 4 minute

Mateo Mesina Denaro (60), poznat kao posljednji “kum” sicilijanske mafije, koji je uhapšen na Siciliji poslije 30 godina bjekstva, nije jedini ozloglašeni kriminalac koji je decenijama uspijevao da izmiče vlastima.

Najpoznatiji bjegunci u novijoj istoriji skrivaju se od policije nekoliko decenija, a rekorder je Džon Patrik Hanan, koji je u bijegu 68 godina.

Lari Pusateri  46 godina

Tokom ljekarskog pregleda u bolnici u Koloradu 1974. godine, Lari Pusateri je pobjegao iz zatvora. Odležao je za pucanje i ranjavanje policajca Darila Cinkuanta u Denveru tri godine ranije.

Godine 2020. Pusaterija, koji je tada imao 77 godina, uhvatile su vlasti dok je živio u mirnom gradu Espanola u Novom Meksiku, pod pseudonimom Ramon C. Montoja.

Zbog optužbe za vožnju u pijanom stanju iz 2011. godine FBI je došao do njegove novije fotografije, što je na kraju dovelo do njegovog hapšenja.

Frenk Frešvoters  56 godina

“Bjegunac iz Šošenka” Frenk Frešvoters ubio je čoveka dok je jurio u svom automobilu u SAD 1957. godine.

Dobio je 20 godina zatvora u državi Ohajo. Pobjegao je sa 23 godine 1959. godine, ali je uhapšen 2015. Uslovno je pušten 2016.

Roni Bigs  37 godina

Velika pljačka voza iz 1963. donijela je Roniju Bigsu skoro 60 miliona funti današnjeg novca, a on je za svoju ulogu u tom zločinu dobio 30 godina zatvora u zatvoru Vandsvort.

Pobjegao je 1965. godine i proveo 37 godina u bjekstvu u inostranstvu.

Godine 2001. vratio se na izdržavanje kazne, ali je 2009. pušten zbog lošeg zdravlja. Umro je četiri godine kasnije, u 84. godini.

Donald Judžin Veb  19 godina

Mafijaš iz Nove Engleske Donald Judžin Veb je zapravo nestao 37 godina prije nego što je postala poznata njegova sudbina.

Pobjegao je nakon što je šef policije Greg Adams ubijen tokom zaustavljanja saobraćaja 1980. godine. Međutim, 2018. godine njegova udovica Lilijan je saopštila vlastima da je Veb umro 1999.

Gangster je proveo 19 godina skrivajući se u tajnim podrumima u dvije različite kuće. Lilijan ga je sahranila u dvorištu nakon što je preminuo od moždanog udara.

Džon Rufo  24 godine

Njujorčanin Džon Rufo (68) osuđen je 1998. za šemu u kojoj je prevario američke i strane banke za nevjerovatnih 350 miliona dolara.

Imao je kauciju od 10 miliona dolara jer su ga smatrali rizičnim za bjekstvo, ali se nikada nije pojavio na odsluženju kazne.

Rufov auto pronađen je napušten na aerodromu JFK i nikada više nije viđen. Američka služba maršala nudi nagradu od 25.000 dolara za informacije koje dovedu do njegovog hvatanja.

Džon Patrik Hanan  68 godina

Rekord po najdužem bjekstvu iz zatvora drži Džon Patrik Hanan, koji sada ima 90 godina.

U decembru 1955. pobjegao je iz zatvora Verne, kod obale Dorseta, gdje je proveo 21 mjesec zbog krađe automobila i napada na dva policajca. On je u bjekstvu skoro 70 godina.

Asata Šakur  43 godine

Kuma repera Tupaka, Asata Šakur, revolucionarka koja sada ima 75 godina, bila je u Blek liberejšn armi, paravojnoj grupi koja je bila aktivna u SAD tokom 70ih. Godine 1977. Šakurova je bila u zatvoru zbog ubistva državnog vojnika u pucnjavi.

Izašla je iz zatvora u Nju Džersiju 1979. godine, pobjegla na Kubu i nikada nije uhvaćena.

Viktor Manuel Gerena  40 godina

Dok je 1983. ubacio sedam miliona dolara u gepek svog automobila i odjurio, Viktor Manuel Gerena je izveo najveću pljačku gotovine u istoriji SAD u to vrijeme.

Bankarska racija u Konektikatu, u SAD, stavila ga je na FBIjevu listu 10 najtraženijih godinu dana kasnije, gdje je ostao do 2016  najduže što je jedan bjegunac tamo proveo.

Još je na slobodi, a smatra se da je na Kubi. FBI nudi milion dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Sara Panic  9 godina

Sara Panic, prozvana “najtraženijom ženom u Britaniji”, Panitzke, uhapšena je prošle godine, sa 47 godina, nakon skoro decenije bjekstva.

Prevarantkinja iz Fulforda, u blizini Jorka, nestala je 2013. dok joj se sudilo zbog uloge u prevari sa porezom na mobilni telefon u vrijednosti od milijardu funti.

Pobjegla je u Taragonu, u Španiji, gdje je konačno uhvaćena dok je šetala psa i izručena Britaniji da provede osam godina u zatvoru.

Norberto Gonzalez Klaudio  29 godina

Norberto Gonzalez Klaudio je pomogao Viktoru Manuelu Gereni da izvede pljačku 1983. kao dio Los Mačeterosa, militantne grupe za nezavisnost Mačete Vielders.

Za razliku od Gerene, Klaudio je uhapšen 2011. u Portoriku, dok je išao na jutarnje trčanje. Tada je imao 65 godina i živio je pod lažnim imenom u skromnoj kući.

Vajti Bulger  16 godina

Irskoamerički šef kriminala Vajti Bulger predvodio je bandu Vinter Hil sa sjedištem u Bostonu.

Godine 1994. sakrio se nakon što je obaviješten o predstojećoj optužbi za reketiranje (RICO).

Bulger je konačno uhapšen u Kaliforniji 2011. u dobi od 81 godine i osuđen na dvije uzastopne doživotne kazne plus pet godina. Umro je u zatvoru 2018.

(Nova)