Rekordna 2019. po broju turista u Banjaluci

Turističkoj organizaciji Banjaluka je od početka januara na ime boravišne takse uplaćeno oko 22.000 KM, što je u odnosu na cijeli mjesec prošle godine, kada je uplaćeno 15.465 KM, povećanje od 41 odsto, rekla je Srni portparol ove organizacije Branka Branković.

Ona je dodala da će do kraja januara to povećanje sigurno iznositi i 50 odsto.

Brankovićeva je podsjetila da je Banjaluka prošle godine proglašena turističkim mjestom, te je boravišne taksa povećana sa dvije na dvije i po KM.

– Informacije govore da će 2019. biti rekordna kada je u pitanju dolazak turista. Prvi podaci kažu da je zabilježeno oko 86.000 dolazaka i između 130.000 i 140.000 noćenja. U odnosu na godinu prije, to je rast do 15 odsto – navela je Brankovićeva.

Prema njenim riječima, to su podaci u koje nisu uključeni turisti koji su za smještaj koristili “stan na dan”, a u Banjaluci je registrovano 250 ovakvih smještajnih jedinica čiji korisnici plaćaju boravišnu taksu.

Ona je ocijenila da su u Turističkoj organizaciji Banjaluka zadovoljni posjetom turista za protekle novogodišnje praznike, napominjući da su za Novu godinu u gradu bili popunjeni svi smještajni kapaciteti, što znači da je u gradu bio izuzetno veliki broj turista.

– To su bili “udarni” datumi, ali to ne znači da su svi turisti odjednom napustili Banjaluku jer informacije sa terena pokazuju da je sve do 5. januara zauzetost smještajnih kapaciteta bila 80 odsto. To znači da je veliki broj turista odlučio da duže ostane u našem gradu – rekla je Brankovićeva.

Ona je navela da je u Banjaluci u decembru boravilo oko 2.400 stranaca, između ostalog, sa Tajlanda, iz Kine, Vijetnama, Sirije, Kolumbije, Irana, Irske, Indonezije, Kanade, Švajcarske, Francuske, SAD, Belgije i Turske.

U Gradskoj upravi rekli su Srni da im je Poreska uprava Republike Srpske potvrdila da je tokom novogodišnjih praznika u Banjaluci u trgovini i kafanama potrošeno čak 4,24 miliona KM, odnosno 1,3 miliona KM više nego lani.

Prema njihovim podacima, novogodišnji promet u tri “udarna” dana praznika, odnosno od 30. decembra do 2. janauara, za 43 odsto je veći nego što je to bio slučaj u istom periodu prošle godine.

Povodom novogodišnjih praznika na Trgu Krajine bilo je oko 50.000 ljudi kada su nastupale regionalne muzičke zvijezde – Marija Šerifović 30. decembra, 31. decembra pjevali su Јelena Tomašević i grupa “Crvena jabuka”, a 1. januara Aleksandra Prijović.

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.