Region 14.01.2022.

REKORDNA ZAPLJENA: Tovar kokaina i heroina kakav svijet nije vidio

ČITANJE: 3 minute

Hrvatska policija krajem prošle godine zaplenila je 61,6 kg kokaina i 219,7 kg heroina u pošiljci koja je u Luku Ploče stigla uz Južne Amerike. Policija je otkrila “sofisticirani” način krijumčarenja koji su izuzetno teški za detektovanje. Radi se o skladištenju u metalnim sanducima u kojima se droga nalazi, a koji su pričvršćeni za dno brodova koji stižu u Luku Ploče. Prema najnovijim saznanjima, uvoznik skoro 220 kg heroina je firma iz Trebinja.

Metalni sanduk na dubini od 16 metara

Kokain je pronađen 3. novembra prošle godine na brodu koji je iz Južne Amerike uplovio u Luku Ploče. Radi se o brodu za rasute terete, a kokain su pronašli ronioci ATJ Lučko, Specijalne jedinice policije Split, Interventne jedinice policije i Postaje pomorske policije ove policijske uprave, koji su na metalnom delu broda, na dubini od 16 metara pronašli magnetima pričvršćen metalni sanduk sa tri paketa od lepljivih traka i folija s ukupno 54 paketa u kojima je bilo ukupno 61.6 kg kokaina.

Kriminalističkim istraživanjem nije utvrđeno da su kapetan ili neko od posade broda bili uključeni u ovo krijumčarenje, a policijska uprava je ostvarila međunarodnu saradnju sa zemljama Zapadne Evrope, čime se ovo kriminalističko istraživanje nastavlja.

U drugom kriminalističkom istraživanju heroin je pronađen 11. oktobra prošle godine u Luci Ploče, zajedničkim radom policijskih službenika Službe kriminalističke policije i carinskih službenika Jedinice za mobilne službe.

Pretragom je pronađeno 80 livenih kocki, od kojih je u njih 40 bio heroin, ukupne težine 219,7 kg. Droga je pronađena u brodskom kontejneru za prevoz tereta koji je u Luku Ploče pristigao brodom iz Južne Amerike.

Dražen Rastović, čelnik Službe kriminaliteta droga u Upravi kriminalističke policije, istakao je da se u oba slučaja radilo o sofisticiranim načinima krijumčarenja koje je vrlo teško otkriti, te da je ova količina zaplenjenog heroina, koji je bio namenjen zapadnoevropskom tržištu, najveća u Hrvatskoj. Naglasio je da su vremenski uslovi jakog juga bili izrazito nepogodni za pronalazak kokaina koji je bio skriven u metalnom sanduku magnetima pričvršćen za podvodni deo broda na dubini od 16 metara.

U poslednjih 10 godina ova PU zaplenila je ukupno 767 kg kokaina, 289 kg heroina i oko 2,5 tone marihuane.

Ovim kriminalističkim istraživanjima su zaplenjene različite vrste droga, pri čemu je važno znati da svaka droga ima svoje potpuno različite modalitete: od mesta proizvodnje, načina skladištenja, krijumčarenja i, konačno, prodaje.

Uvoznik iz Trebinja

Kompanija iz Trebinja u BiH bila je uvoznik 220 kilograma heroina koji je stigao u kontejneru u Luku Ploče. Firma je angažovala hrvatskog špeditera za prevoz kontejnera s drogom, koja je trebala da stigne do krajnjeg odredišta u Belgiji, ali je izvađena u Hrvatskoj, nakon čega su kocke s olovom zavarene, a samo je jedna pošiljka s heroinom stigla do odredišta.

Međutim, krajnji naručitelj milionske pošiljke droge, koja je bila namenjena zapadnoevropskom tržištu, nije preuzeo teret.