Vijesti 21.03.2016.

Rekreativci se i dalje šetaju

ČITANJE: 3 minute
banj_brdo_rekreativci
U iščekivanju zvaničnika grada da potvrde ili negiraju navode da će rampa na Banj brdu biti podignuta i put otvoren za saobraćaj, rekreativci su odlučili da nastave da rade ono što najbolje umiju – da se šetaju.

U nedjelju se veliki broj njih uputio prema spomeniku na ovom izletištu, a kako smo saznali, pridružila im se i grupa šetača iz Laktaša, koji su autobusom stigli do Banjaluke, a onda se pješice uputili na vrh Banj brda.

Otvoren saobraćaj

Podsjećamo, poslije višemjesečne sage i nakon nekoliko zvaničnih dopisa i upita Centra za životnu sredinu i inicijative “Rekreativna zona”, koji se bore protiv podizanja rampe, odgovor od grada je stigao na njihovu adresu. A u odgovoru je dostavljeno mišljenje Savjeta za bezbjednost saobraćaja, koji predlaže da na spornoj dionici prema Banj brdu bude otvoren saobraćaj, uz određene mjere bezbjednosti.

Prijedlog je da dio od postojeće rampe do spomenika bude proglašen za tzv. zonu 30, odnosno zonu u kojoj se vozila ne smiju kretati brzinom većom od 30 km/h. Takođe, na tom dijelu biće postavljeni “ležeći policajci” da bi vozači bili primorani da voze propisanom brzinom.

Planirano je i postavljanje nestandardne saobraćajne signalizacije za obavještenje pješacima da se oprezno kreću kolovozom, za šta je već, sudeći po dokumentima grada, pokrenuta javna nabavka i prije nego što je javnost upoznata s novom odlukom Savjeta za bezbjednost saobraćaja.

Odgovor sa mišljenjem savjeta i potpisom Zorana Novakovića, načelnika Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, koji je i predsjednik ovog savjeta, stigao je na adresu Centra za životnu sredinu i to od Odsjeka za stručne, protokolarne i opšte poslove Kabineta gradonačelnika.

U medijima do sada nije objavljena reakcija niti objašnjenje predstavnika grada, osim izjave načelnika Novakovića da novih informacija o eventualnim izmjenama aktuelne odluke nema.

S obzirom na to da njegov potpis stoji ispod ovog dokumenta ispostavlja se da on tvrdi da je ova dokumentacija lažna. Zorana Novakovića nismo mogli dobiti na telefon za komentar, jer se na pozive Pressa, kao i obično, nije javljao.

Reagujući na odgovor koji su dobili, iz “Rekreativne zone” upozoravaju na to da ovo nije dobra odluka, jer je saobraćajnica uska, nepregledna i pod velikim nagibom.

– Djece i ostalih građana je mnogo na ovom putu. Bahatih, ludih i pijanih vozača u gradu još više! Ako im omogućite da voze gore, oni će to sigurno iskoristiti, još bahatije i opasnije! Nema kompromisa, jer se pješački saobraćaj, koji je gore jako frekventan, ne smije miješati sa automobilskim saobraćajem na saobraćajnici koja nema uslove za to! Jedini kompromis je uvođenje organizovanog prevoza, kontrolisan postojećom rampom. Ali nekima se takav kompromis izgleda ne sviđa – ističu članovi pomenute inicijative.

Borba za pješačku zonu

S druge strane, jedan dio građana pozdravlja ovakvu odluku grada, ali smatraju da treba da bude preciznije određeno na koji način će biti podignuta bezbjednost za pješake – da bude poboljšan sam put, da budu izgrađene staze.

Iz “Rekreativne zone” odgovaraju da trenutno s ovakvom saobraćajnicom, pa i mjerama koje bi trebalo da budu preduzete, mjesta kompromisu nema – ili će biti zabranjeno kretanje na tom putu pješacima ili automobilima.

U očekivanju zvaničnog stava i odluke grada rekreativci pripremaju niz akcija i tvrde da će se za svoju pješačku zonu boriti svim zakonski dozvoljenim sredstvima.

(Press)