Vijesti 22.02.2019.

REKTOR GAJANIN: Puna podrška Savezu za rijetke bolesti Republike Srpske

ČITANJE: 2 minute

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, 22.02.2019. godine u obraćanju učesnicima Konferencije o rjetkim bolestima, iskazao je punu podršku Univerziteta u aktivnostima koje realizuje Savez za rijetke bolesti Republike Srpske.

”Imamo mogućnosti i kapacitete da preko Univerziteta ostvarimo saradnju svih koji su uključeni u aktivnosti koje treba da poboljšaju tretman pacijenata i razumijevanje njihovih porodica. U narednom periodu predlažemo da zajednički radimo na uspostavljanju adekvatnog modela saradnje između članica Univerziteta, kao što su Medicinski fakultet, Filozofski fakultet – Studijskog programa psihologija, kao i UKC RS, kako bi naši studenti u procesu obrazovanja sticali adekvatna teorijska, a posebno praktična znanja o rijetkim bolestima”, kazao je rektor Gajanin na Konferenciji o rijetkim bolestima u Republici Srpskoj pod nazivom ”Poboljšanje kvaliteta života porodica sa rijetkim bolestima RS, kroz proces obrazovanja budućih stručnih radnika”, koja je odžana na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor ističe i da, zahvaljujući aktivnostima Saveza za rijetke bolesti RS i njegovih članica (udruženja), javnosti i građanima RS su dostupne informacije i saznanja o rijetkim bolestima, dijagnostici, tretmanu, prognozi, kao i problemima sa kojima se sreću oboljeli i njihove porodice.

Takođe, zahvalio se svima koji su zaslužni za adekvatno pozicioniranje u sistemu oboljelih od rijetkih bolesti i njihovih porodica.

Događaju su pored rektora Gajanina, prisustvovali i prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i drugi.

Inače, Savez za rijetke bolesti Republike Srpske osnovali su 2015. godine roditelji oboljele djece, udruživanjem više organizacija. Danas u ovom Savezu ima 213 članova, a nesebičnu podršku u radu dale su institucije Republike: Kabinet predsjednika Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Univerzitetski klinički centar RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond solidarnosti RS, Grad Banja Luka kao i brojni donatori.
Savez za rijetke bolesti RS je 2016. godine dobio status organizacije od javnog interesa za Republiku Srpsku.