Vijesti 26.10.2017.

Rektor o “skandalu” na Tehnološkom fakultetu

ČITANJE: 2 minute

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga potvrdio je za Mondo da ima nezvanične informacije da je u okviru foruma, koji organizuju studenti, bilo riječi o nedoličnom ponašanju “nekog od zaposlenih na Tehnološkom fakultetu”.

On je komentarisao navode koji su juče objavljeni, da je nekoliko studentkinja prijavilo da im je referent za studentska pitanja Velimir Balaban slao poruke neprimjerenog sadržaja, te od nekih tražio „da ga poljube prilikom prijave ispita“. Mondo juče nije uspio stupiti u kontakt sa Balabanom jer se nije javljao na telefonske pozive.

“Univerzitet u Banjaluci nije zaprimio nikakav pismeni akt na tu temu i sigurno da ćemo, onog momenta kada ga dobijemo, reagovati. Očekujem od Tehnološkog fakulteta, ako je to tačno, da pokrene procedure disciplinskog postupka, i shodno tome ćemo postupiti prema zaposlenom na Univerzitetu Banjaluka”, kazao je Mataruga.

Balaban je sa Mašinskog fakulteta premješten na Tehonološki fakultet, a i ranije je bio pod sumnjom za nedolično ponašanje. Međutim, Mataruga je objasnio da je od početka njegovog mandata Balaban na Tehnološkom fakultetu, te da mu nije poznato šta se ranije dešavalo.

“Očekujem zvaničan dopis, pokretanje procedure i odgovornost zaposlenog radnika, bilo da je prijava pokrenuta od Studentskog parlamenta ili fakulteta. Ako su navodi o nedoličnom ponašanju tačni, očekivati je da se pokrene disciplinska odgovornost koja može rezultirati i prekidom radnog odnosa. Budite sigurni da će Rektorat i Univerzitet stati iza dostavljenih navoda i shodno tome postupati prema zaposlenom. Ovdje nema tolerancije prema bilo kojem zaposlenom koji ima nedolično ponašanje”,  podvukao je Mataruga.

Jedna od studentkinja nekim banjalučkim medijima ispričala je svoja iskustva, te kazala kako je Balaban navodno uzimao brojeve telefona iz njihovih dokumenata i slao im poruke.

“Bio je neprijatan kada smo prijavljivale ispite i odavao je utisak kao da nam se nabacuje. Riječ je o čovjeku koji nam može biti otac. Od jedne koleginice je tražio da ga poljubi kako bi joj prijavio ispit. Jedna djevojka se žalila profesorima i kasnije dekanu”, ispričala je studentkinja za “Euroblic”.

Balaban je trenutno na bolovanju, a u upravi Tehnološkog fakulteta su objasnili da su i ranije imali pritužbi na njega, te da je jednom opomenut. Ne kriju da će uskoro biti formirana disciplinska komisija i nije isključen ni otkaz.

(Mondo)