Vijesti 17.02.2017.

Rektorski kolegijum: moguća poskupljenja školarine

ČITANJE: 2 minute

Upisna politika, novi Zakon o visokom obrazovanju, načini finansiranja dva javna univerziteta-teme su o kojima je raspravljao rektorski kolegijum u novom sazivu. Razgovarano je i o mogućnosti poskupljenja školarine.

Analiza, koju će univerziteti, resorno ministarstvo, Privredna komora i Zavod za zapošljavanje zajedno raditi, pokazaće u kom smjeru bi trebalo da ide visoko obrazovanje u Srpskoj.

Izmjena će svakako biti, saglasni su svi članovi rektorskih kolegijuma. Naročito, kada je riječ o zakonskim odredbama, jer je na povučeni Prijedlog zakona, Banjalučki univerzitet uložio 51 amandman.

“Radimo dalje, usaglašavamo stavove, tražimo konsenzus, korigujemo ono što smatramo da u ovom prijedlogu nije bilo dobro, te da u narednih šest mjeseci Zakon vratimo nazad”, rekao je Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Gotovo svi dekani zahtijevaju više autonomije, kako u organizaciji tako i u finansijama. U najavi je i mogućnost poskupljenja školarine.

“Naravno da je to u formi ideje i prijedloga, koje naravno, moramo usaglašavati sa našim studentima, dogovarati sa njima”, istakao je Mataruga.

I dok za mnoge studijske programe, od gotovo 300, nema interesovanja ili je broj studenata sporadičan, pa je upitan i upis u narednoj akademskoj godini, privredi Srpske nedostaju inžinjeri za mehaničku preradu drveta.

Prema podacima Privredene komore postoji više od 300 privrednih subjekata koji se bave ovom djelatnošću.

“Od tog broja je 100 do 120 velikih koji mogu u ovom trenutku i traže od 3 do 5 inženjera ovog profila. To je nešto što sigurno može, nakon završetka školovanja da taj profil inžinjera nađe svoje mjesto i to je naša i osnovna uloga da za potrebe privrede školujemo kadrove koji njima trebaju”, izjavio je Radoslav Grujić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Koji studijski programi neće upisivati studente u narednoj akademskoj godini zavisiće od izvještaja dekana, o broju upisanih u prethodnim godinama, o čemu će se izjasniti na sljedećoj sjednici Senata Univerziteta.

Napominju da nijedan studijski program neće biti ukunut.

(rtrs)